Pentru companii, orice zi de amânare în efectuarea unei plăţi este importantă. Decontarea plăţilor prin bănci poate fi făcută acum mai rapid, permiţând firmelor care tranzacţionează sume mari să facă economii semnificative.

Dacă un client face o plată în valută cu fonduri obţinute printr-o linie de credit, dobânda pe care o va plăti acesta va fi mai mică. Dacă clientul efectuează plata din capitalul propriu, faptul că suma rămâne mai mult timp în cont îi va aduce un câştig sub formă de dobândă. În ambele cazuri, prin diminuarea perioadei de decontare, clientul are de câştigat.

În prezent, decontarea tranzac­ţiilor valutare se face în două zile lucrătoare. Printr-o directivă europeană ce va fi aplicată din 2012, băncile vor fi obligate să reducă acest termen la o singură zi lucrătoare. O singură bancă din România a aplicat măsura până acum, înainte de termenul obligatoriu. Astfel, începând cu luna aprilie, RBS România le oferă clienţilor săi persoane juridice posibilitatea de a efectua plăţi în valută în condiţii noi: în loc ca aceste plăţi să se deconteze în două zile lucrătoare, se vor deconta într-o singură zi lucrătoare.

Pentru clienţi, avantajul este că pot iniţia plăţile cu o zi mai târziu, respectându-şi în acelaşi timp termenii de plată agreaţi cu partenerii comerciali. Condiţiile procesării plăţilor rămân neschimbate, atât costurile aferente acestora, cât şi orele limită (exemplu, ora 16.00 pentru plăţi iniţiate electronic). În plus, fondurile rămân în contul clientului din ziua ordonării plăţii până la decontarea ei, clientul beneficiind de dobânda corespunzătoare.

Obligaţii europene

Aceste aspecte sunt reglementate de o directivă europeană, Directiva Serviciilor de Plăţi (PSD-Payment Services Directive). Intrată în vigoare în România din 1 noiembrie 2009, aceasta obligă băncile să deconteze plăţile într-o singură zi lucrătoare, începând cu data de 1 ianuarie 2012.

Măsura contează pentru clienţi dacă aceştia „consideră important costul de oportunitate al fondurilor proprii sau mai degrabă economiile generate de un management adecvat al lichidităţilor. În ultima perioadă, am învăţat cu toţii să fim atenţi cu fiecare eurocent, şi cred că acesta este modul corect în care orice manager financiar trebuie să privească administrarea lichiditătilor societăţii“, susţine Liudmila Drozdea, director tranzacţii bancare, RBS România.

Util pentru exportatori şi importatori

Ziua câştigată prin scurtarea perioadei de decontare poate fi folosită de clienţi pentru a efectua mai târziu anumite plăţi.  „În loc să fie forţat să efectueze o plată astăzi, când poate nu deţine fondurile în întregime, şi ar trebui să acceseze o linie de descoperit de cont, care costă, o poate efectua mâine, fondurile ajungând la destinaţie în aceeaşi zi ca până acum. În plus, fondurile îi pleacă efectiv din cont exact în ziua decontării, şi nu cu una sau două zile înainte, beneficiind de dobânda corespunzătoare“, continuă Drozdea.

Cea mai dezavantajoasă situaţie în piaţă în prezent este cea în care plata este ordonată joi şi se decontează, după sistemul vechi, abia luni. Cu noua procedură, plata este ordonată joi, banii pleacă efectiv de pe contul ordonatorului vineri şi ajung la beneficiar tot vineri.

Cristi Rusu, chief financial officer Macromex, susţine că „decontarea plăţilor internaţionale într-o singură zi este un avantaj competitiv şi pentru RBS pentru că permite clienţilor reducerea costului de finanţare a capitalului de lucru şi asigură o transparenţă completă a procesului de decontare“. Florin Pogonaru, preşedintele Aso­ciaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), spune că „orice eficientizare a plăţilor este utilă pentru client. Măsura adoptată de RBS este firească şi va duce la îmbunătăţirea activităţii şi la o creştere a competitivităţii, fiind utilă în special pentru importatori şi exportatori.“

Directiva Serviciilor de Plăţi „este fundamentul juridic pentru crearea unei pieţe unice de plăţi la nivelul întregii UE. Urmăreşte crearea unei adevărate pieţe europene a plăţilor, îmbunătăţeşte afacerile naţionale, în acelaşi timp oferind consumatorilor servicii mai ieftine şi mai variate“, arată Liudmila Drozdea. Directiva este o precondiţie a înfiinţării Zonei Unice Europene de Plăţi (SEPA), prin care sectorul bancar european caută să stabilească aceleaşi proceduri şi obligaţii în toată Uniunea pentru transferul de credit, debite directe şi carduri de plată.

206-50529-26_liudmiladrozdea_15.jpgFondurile pleacă efectiv din cont exact în ziua decontării, nu cu una sau două zile înainte, clientul beneficiind astfel de dobânda corespunzătoare.
Liudmila Drozdea, director tranzacţii bancare, RBS

Măsura adoptată de RBS este firească şi va duce la îmbunătăţirea activităţii clienţilor, fiind utilă în special pentru impor-tatori şi exportatori.
Florin Pogonaru, preşedinte AOAR

Tranzacţiile valutare care până acum erau decontate în două zile lucrătoare vor fi decontate la RBS într-o singură zi lucrătoare, clienţii persoane juridice cu rulaj mare câştigând astfel sume importante