Tranzacţiile cu carduri contactless iau amploare pe măsură ce plăţile „fără contact” urcă în lista de priorităţi a mai multor instituţii financiare.

Anul trecut pe piaţă existau 150.000 de carduri contactless şi 4.000 de terminale. Anul acesta numărul de carduri emise vor ajunge undeva la 350.000- 400.000, iar terminalele montate la comercianţi vor depăşi 10.000 de unităţi, conform surselor Capital.

“Astăzi sunt cinci bănci care emit carduri contactless BCR, BRD, ING, Credit Europe şi Citibank (Raiffeisen Bank a preluat clienţii Citibank România). Noi mai avem în implementare încă trei bănci. Mai există şi Garanti Bank. Aceasta fost prima care a emis un produs PayPass în România. Nu excludem ca spre sfârşitul anului să înceapă şi ei o emitere normală de carduri. Spre finele anului vom avea opt bănci care vor emite carduri contactless, iar unele o vor face în masă, la înlocuirea cardurilor vechi, fără cost suplimentar”, a declarat Gabriel Ghiţă, Business Development Manager CEE, MasterCard Europe.

MasterCard PayPass este o modalitate de plată „fără contact”. O simplă apropiere a cardului de cititorul special este de ajuns pentru a plăti la casă. Spre deosebire de plata cu cardul tradiţional, la cel contactless nu trebuie să dai cardul din mână.

“Este cea mai simplă şi rapidă metoda de plată. Sunt unii comercianţii al căror business depinde de cât de repede poţi să faci plata: în hipermarketuri, la metrou, la RATB, în restaurnate de tip fast-food. E o chestiune de timp până va exista o penetrare mai mare către alte categorii. Noi sperăm ca anul acesta să intrăm şi în benzinării unde timpul este foarte important”, a declarat Ghiţă.

Deoarece românii încă sunt reticenţi la plata cu cardul, Mastercard derulează diferite campanii de informare, educare şi utilizare.  În prezent, clienţii care achită cu cardurile MasterCard PayPass sau Maestro PayPass, pot câştiga un premiu ori de câte ori folosesc dispozitivul contactless prezent în farmaciile Sensiblu.