Guvernul a dat recent publicității un plan de relansare economică post Covid-19 care se întinde pe 10 ani. Pe lângă enumerarea măsurilor deja luate – precum susținerea angajaților aflați în șomaj tehnic, amânarea ratelor și programul de împrumuturi garantate de stat – oficialii români au propus și o serie de priorități pentru viitor.
Noua viziune afișează o preocupare prioritară către zona de investiții. Economiștii au estimat totalul măsurilor prezentate la suma de 100 miliarde de euro. Banii aceștia nu sunt însă disponibili astăzi și nici nu este prevăzut clar de unde vor fi obținuți.
Pe lângă proiecte, noul plan de relansare introduce și noutăți de gândire economică, precum proiectul de inspirație germană „Kurzarbeit” – planul de muncă flexibilă prin care statul va suporta 75 % din pierderile suportate de angajații forțați să lucreze cu program redus din cauza crizei.
Guvernul mai propune și înființarea unui Fond Român de Investiții, pentru domenii de interes strategic, în tandem cu înființarea Băncii Naționale de Dezvoltare, care să finanțeze proiecte de investiții în domenii cu tehnologie avansată.