Evenimente Abonamente Comunicate
CITEŞTE ŞI

Actualitate

Planta care te va îmbogăți! Un singur kg costă peste 30.000 de euro

Autor: | | 0 Comentarii | 2364 Vizualizari

Acesta este cel mai scump condiment din lume, iar în această toamnă a fost prezent și în agricultura românilor.

Șofranul este cultivat doar în câteva locuri din România şi pleacă, în general, la export, unde se vinde cu până la 30.000 de euro kilogramul.

Pe piaţă există însă şi variante ieftine, cum ar fi şofrănelul, care are aceeaşi culoare, însă nu este la fel de aromat.

Un teren din Gorj, plin de mărăcini în trecut, valorează acum zeci de mii de euro, pentru că este cultivat cu şofran: nişte flori a căror valoare stă în firişoarele subţiri din mijlocul petalelor, singurele care se folosesc de la această plantă.

Aroma şofranului se potriveşte cel mai bine cu orez, supe, dar şi carnea de oaie şi pui.

Preţul se stabileşte în funcţie de un standard internaţional, care oferă detalii despre calitatea mirosului, puterea de colorare şi intensitatea aromei.

Filamentele tăiate, întregi sau vândute sub formă de pulbere pot influenţa valoarea condimentului.

Localnic: “Trebuie să fie întreg, aşa se vinde, când e de calitate, înţelegi, şi noi folosim asta, un borcan de 3 grame pentru un gram, ca să ajungă la clienţi în condiţii foarte bune.”

Primele flori de şofran au fost culese la începutul lunii.

Maria Niţu, localnică: “Azi e a treia zi de când culegem. Trebuie cules, totul proaspăt, cu grijă, apoi tot cu grijă scoatem staminele să fie totul în bună regulă.”

Șofranul este pus apoi la uscat, după care se poate păstra vreme îndelungată.

Vânzător: ”Într-o luna, doar o luna, se păstreză într-o cutie de carton şi apoi se bagă la o sticlă de cristal, la borcan şi se păstreză. Valabilitatea şofranului e pentru mulţi ani de zile.

În Ineu, judeţul Arad, o doamnă cultivă şofran de şase ani. Primii bulbi i-a cumpărat din Sardinia.

 

Pentru că este scump, şofranul este unul dintre cele mai falsificate condimente de pe piaţă. Cel măcinat este cel mai des contrafăcut, pentru că se adaugă şi alte mirodenii ieftine.

Mircea Cărbunar profesor de horticultură Universitatea din Oradea: “Se poate deosebi şofranul adevărat de şofranul fals prin faptul că filamentele de şofran clasic sunt de culpoare roşie, roşiatică şi este de reţinut faptul că de la şofran se utilizează stigmatul pistilului care este împărţit în trei. La alte specii, probabil cum este brînduşa de toamnă, este un singur stigmat.”

Un kilogram de şofran se obţine din cel puţin 130.000 de flori, dar uneori este nevoie şi de 250.000. În funcţie de cât de pur este condimentul obţinut, un kilogram poate costa între 5.000 şi 30.000 de euro, conform stirileprotv.ro.

Pagina 1 din 1
Capital - Comenteaza
Capital - Twitter
Printeaza

Alte articole

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

EVZ

Doctorul Zilei

Animal Zoo

EVZ Monden

DCNews

Stirile Kanal D

AutoBild

Economica.net

Agrointeligenta

StiriDiaspora.ro

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.