Ambrozia este o plantă care provoacă alergii și a ajuns să se înmulțească peste măsură. De pe la jumătatea lunii iulie şi până la sfârşitul lui octombrie, această plantă îi afectează puternic pe cei care suferă de alergie și nu numai.

Printre simptomele cele mai des întâlnite sunt ochii roşii şi erupţiile pe piele. Astfel, dacă strănuţi, îţi curge nasul, te mănâncă ochii, lăcrimezi, tuşeşti ar trebui să mergi la un consult pentru că acestea sunt simptomele care ar putea fi cauzate de polenul de ambrozie.

Medicii avertizează că simptomele apar cel mai frecvent la orele dimineaţii, când este vânt. Este periculoasă pentru că pacienţi care se expun la polenul acestei plante pot dezvolta complicaţii respiratorii. Specialiștii au arătat că aceștia nu se pot odihni, nu pot respira și au un disconfort substanţial.

Un mare semnal de alarmă a fost tras şi în cazul bebeluşilor, care au început să fie afectaţi de ambrozie în număr tot mai mare.

Medicii avertizează că se pot îmbolnăvi și cei fără predispoziție la alergii. În prezent există doar tratamente care ameliorează simtomele, dar nu vindecă alergia.

Pentru a combate pericolul pe care îl reprezintă pentru sănătate, autoritățile au început să dea amenzi usturătoare.

Astfel, deţinătorii sau administratorii de terenuri pe ale căror suprafeţe au fost depistate focare de infestare cu ambrozie sunt obligaţi să le elimine. În caz contrar, ei riscă amenzi între 750-5.000 de lei, pentru persoanele fizice şi până la 20.000 de lei pentru persoanele juridice, anunță Primăria Capitalei. Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) trebuie să ia, și ea, toate măsurile legale, astfel încât să elimine ambrozia din parcurile şi spațiile verzi pe care le are în administrare.