‘Urmează ca în două-trei săptămâni să înceapă procedura de pre-privatizare. Aceasta înseamnă să încerci să selectezi dintr-un număr de potenţiali investitori, şi sunt în momentul de faţă scrisori de intenţie mai mult sau mai puţin detaliate, mai mult sau mai puţin serioase din punct de vede al commitment-ului investitorului. Există astfel de oferte, dar noi vom selecta în funcţie de opţiunea pe care o vor avea pentru a încheia cu noi un contract care să fie aprobat de către creditori şi care să presupună asumarea finanţării de 50 milioane euro şi, pe de altă parte, asumarea managementului. În schimbul acesteia noi îi vom ‘vinde’ o opţiune la privatizare. Schema aceasta va fi negociată de noi şi aprobată de creditori. Procedura de pre-privatizare va începe peste maximum trei săptămâni. Între timp, societatea trebuie să continue să funcţioneze’, a explicat Piperea.

Acesta a precizat că luni va avea loc adunarea creditorilor, unde consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring RPRL va fi confirmat ca administrator judiciar, iar pe 20 aprilie ar trebui să se definitiveze tabelul creanţelor.

‘Pe 20 aprilie ar trebui să se definitiveze tabelul creanţelor, dar nu se va întâmpla, pentru că vor fi contestaţii la acest tabel, unele făcute chiar de foştii administratori, de sindicate. Teoretic se poate ajunge la o soluţie în iunie, dar practic nu se va întâmpla să avem un plan de reorganizare mai devreme de septembrie-octombrie 2013, pentru că aşa este realist să considerăm. Acela este momentul în care vom propune creditorilor un program de reorganizare, fie noi, fie administratorul special, fie împreună, iar în planul de reorganizare se va prevedea şi metoda de privatizare pe care o recomandăm noi şi care urmează să fie aprobată de creditori.

Gheorghe Piperea a precizat că s-a reuşit accesarea unor bani pe baza Legii 200/2006, privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale şi că în prezent se lucrează pentru obţinerea unei finanţări de 50 milioane euro de la o instituţie de credit.

‘Am reuşit să accesăm nişte bani din Fondul de garantare implementat pe baza unei legi 200/2006, care are în spate o Directivă a Uniunii Europene. Este vorba despre toate salariile restante, cu excepţia celor din ianuarie.(…) Combinatul funcţionează în momentul de faţă la circa 23% din capacitate. Lucrăm la obţinerea unei finanţări totale de 50 milioane euro, din care 15 milioane bani cash, pe care trebuie să îi obţinem de la un IFN, o instituţie financiară non-bancară. Sper să se încheie această schemă săptămâna viitoare, dar nu o luaţi ca o certitudine. Este o schemă financiară mai complexă, nu este un credit. Este vorba despre o combinaţie între un contract cu traderii şi un leaseback, care urmează să fie pus în practică săptămâna viitoare cu nişte garanţii ce vor fi constituite, pe care le-am descoperit sau le-am recuperat noi. Sunt garanţii care sunt neconstituite în favoarea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului. AVAS a renunţat să mai obţină aceste garanţii şi nici nu ar putea să o mai facă acum, în procedura insolvenţei. Mai sunt şi garanţii constituite în mod fraudulos de societate în 2012 pe active, ca cele de la Arpechim de exemplu, care sunt în valoare de peste 3 ori mai mare decât creanţa’, a mai spus Piperea.

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Vâlcea a anunţat vineri că a încheiat acţiunea de punere în plată a salariaţilor de la combinatul Oltchim, iar aceştia pot accesa cardurile în vederea sumelor distribuite.

Conform unui comunicat al AJOFM, au fost distribuite către băncile plătitoare sumele cuvenite pentru fiecare salariat al combinatului vâlcean, conform Legii nr. 200 din 22 mai 2006 (actualizată) privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale.

Prin acest Fond se asigură plata creanţelor salariale ce rezultă din contractele individuale de muncă şi din contractele colective de muncă încheiate de salariaţi cu angajatorii împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti definitive de deschidere a procedurii insolvenţei şi faţă de care a fost dispusă măsura ridicării totale sau parţiale a dreptului de administrare.

Salariaţii de la Oltchim Râmnicu Vâlcea au protestat timp de trei săptămâni pentru achitarea restanţelor salariale cât şi pentru elaborarea unei strategii de repunere în funcţiune a combinatului vâlcean la o capacitate de peste 65%

Guvernul a aprobat, în 23 ianuarie 2013, Memorandumul cu privire la intrarea în insolvenţă a SC Oltchim SA. Administratorul judiciar provizoriu nominalizat pentru Oltchim este consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring RPRL.

SURSA: Agerpres