Guvernul de la Paris pregăteşte un proiect de lege care va fi publicat la mijlocul lunii decembrie şi este menit să reducă riscurile de tranzacţionare cu care se confruntă băncile.

‘Vreau ca această reformă să modifice profund sectorul bancar. Va separa activităţile speculative de cele care sunt utile economiei’, a explicat Pierre Moscovici.

Băncile vor trebui să creeze entităţi separate pentru activităţile riscante şi vor trebui să prezinte un mecanism pentru cazul în care ar fi puternic afectate de criză iar autorităţile de reglementare îşi vor înăspri activitatea, a afirmat oficialul francez.

Frederic Oudea, directorul general al Societe Generale, a declarat că discursul ministrului francez de finanţe arată că reforma propusă de autorităţi nu va compromite modelele de afaceri ale băncilor.

‘Este o confirmare a cererii de reformă. Observ, totuşi, că activităţile noastre de tranzacţionare nu vor fi decuplate de cele de retail’, a afirmat Oudea.

Şi guvernul Marii Britanii vrea să forţeze băncile să separe operaţiunile lor de retail de cele de investiţii, mult mai volatile.

Unii experţi susţin că separarea diviziilor de retail de diviziile de investiţii ar face băncile mai stabile şi ar preveni repetarea unei crize financiare asemănătoare cu cea din 2008, dar alţii argumentează că o astfel de decizie ar putea afecta competitivitatea Marii Britanii în sectorul bancar.

Conform noilor reglementări, cei care au depozite vor avea prioritate în faţa altor creditori şi deţinători de obligaţiuni în cazul în care banca devine insolventă.

Costul anual al reformelor este estimat de Marea Britanie între 4 şi 7 miliarde de lire sterline pentru bănci. Anterior, se estimase că impactul noilor reglementări se va ridica la 3,5 – 8 miliarde de lire sterline. Noua legislaţie ar urma să fie adoptată până în mai 2015, iar băncile vor trebui să îndeplinească reglementările până în 2019.
SURSA: Agerpres