Raiffeisen Zentralbank (RZB), banca mamă a grupului bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI), prezent şi pe piaţa din România, a anunţat joi scăderea profitului operaţional cu 5% în 2014, la 5,73 miliarde de euro. Deja RBI a raportat pierderi de 493 milioane de euro în – primele din istoria băncii – şi a anunţat că nu va plăti dividende.

Într-un interviu acordat marţi publicaţiei austriece 'Der Standard', directorul general al RBI, Karl Sevelda, a minimalizat dificultăţile cu care se confruntă băncile regionale care deţin Raiffeisen Zentralbank. 'Dependenţa lor de dividende a fost supraestimată, ele au suficientă libertate de acţiune în evaluarea participaţiilor lor în RZB', a explicat Karl Sevelda, dezminţind zvonurile că aceste bănci regionale ar putea fuziona.

Veniturile nete din dobânzi au urcat anul trecut cu 2%, la 4,02 miliarde de euro, a anunţat RZB, care nu este listată la bursă. Rezultatele bune înregistrate în 2014 de RZB vin ca urmare a consolidării companiilor afiliate, a costurilor de refinanţare mai scăzute, a evoluţiei bune pe segmentul de retail şi corporate banking din Rusia şi a performanţei solide din Belarus.

"Performanţa de anul trecut a fost afectată de tensiunile geopolitice din două regiuni de bază ale băncii, iar efectele acestor turbulenţe asupra pieţelor financiare au avut un impact direct asupra rezultatelor financiare ale RZB. Totuşi, banca rămâne încrezătoare că tendinţa se va schimba pe termen mediu", a afirmat Walter Rothensteiner, şeful RZB – nelistată la bursă.

Evenimentele din 2014 cu cel mai semnificativ impact au fost deprecierea monedelor din Ucraina şi Rusia precum şi necesitatea unor provizioane mai ridicate pentru creditele neperformante. În ciuda acestui mediu dificil, RZB a înregistrat un profit înainte de taxe de 72 milioane de euro în 2014.

Comparativ cu 2013, cheltuielile administrative au scăzut cu 5%, la 3,29 miliarde de euro, datorită programului de reducere a costurilor şi a efectelor fluctuaţiilor valutare.Numărul angajaţilor a continuat să scadă în 2014 la 57.799 iar numărul sucursalelor a fost redus la 2.882.

Rata creditelor neperformante (NPL) a urcat anul trecut la 10,8%. În ianuarie, Raiffeisen Bank International – al doilea mare creditor din Europa emergentă – anunţa vânzarea subsidiarelor din Polonia şi Slovenia şi reducerea operaţiunilor internaţionale. Aceste măsuri au ca obiectiv obţinerea unui indice de adecvare a capitalului Tier 1 de 12% până în 2017, de la 10% la sfârşitul lui 2014.

RBI va reduce sau va renunţa la operaţiunile mai mici din Asia şi SUA, îşi va reduce semnificativ expunerea la Ucraina şi Rusia şi va vinde banca sa online din Slovacia, Zuno. Banca austriacă speră că prin aceste măsuri vor fi reduse activele riscante cu 16 miliarde de euro până la sfârşitul lui 2017.

Raiffeisen Bank International a fondat filiala din România în anul 1998.AGERPRES