Potrivit legii, vor fi special amenajate pentru picnic, pe domeniul public sau privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale, zone care vor fi dotate cu utilităţi şi facilităţi pentru aceasta activitate, în care aprinderea focului este permisă. Aceste zone vor fi cel mai probabil amenajate în parcuri şi în zonele limitrofe ale pădurilor situate în intravilanul localităţilor.

Legea mai prevede că persoanele care vor merge la picnic nu vor avea voie să spele obiectele folosite la masă de pildă în apele din vecinatatea zonei special amenajate. De asemenea, nu vor avea voie să hrănească animalele salbatice, să distruga plantele sau să posteze semne şi mesaje.
Focul va fi aprins doar în locurile special amenajate şi va trebui supravegheat permanent, iar deşeurile vor fi aruncate în recipiente special amplasate pe locul amenajat.

Nerespectarea prevederilor acestei legi se va pedepsi cu amenzi cuprinse între 100 si 5.000 de lei.
Potrivit legii, picnicul este "orice activitate de recreere desfăşurată în zone de afluenţă publică consacrate pe domeniul public sau privat al statului şi/sau al unităţilor administrativ- teritoriale de una sau mai multe persoane şi care presupune consumul de băuturi şi/sau alimente precum şi dupa caz aprinderea sau nu a focului".