După cinci trimestre consecutive de scădere, economia României a revenit uşor pe plus în perioada aprilie-iunie. Din păcate, veştile bune se opresc aici, deoarece, cel mai probabil, va urma o nouă scădere.

România a înregistrat o creştere economică de 0,3% în trimestrul al doilea al lui 2010, în comparaţie cu primul trimestru, a anunţat Institutul Naţional de Statistică. Faţă de perioada similară a lui 2009 însă, PIB-ul rămâne încă pe minus (-0,6%, scădere ajustată sezonier). Comparând primul semestru al acestui an cu primele şase luni ale lui 2009, scăderea este şi mai mare (-1,5%).Guvernanţii s-au grăbit, totuşi, să se bucure. „Se produce o revenire sănătoasă a economiei româneşti. Aceasta nu va mai fi bazată pe sectorul imobiliar sau pe creditele cu buletinul“, a declarat preşedintele Traian Băsescu.

Problema este că sunt foarte mari şanse ca fragila creştere din trimestrul  al doilea să fie dată curând uitării, iar economia să revină pe minus în al treilea trimestru şi să rămână aşa până la finele anului. Mai toţi analiştii tind să anticipeze o reducere în continuare a consumului, a acţiunii combinate a mai multor factori: scăderea salariilor în sectorul bugetar (la care se adaugă reduceri de venituri şi în unele companii private), plus zecile de mii de concedieri anunţate, coroborate cu majorările de preţuri provocate de creşterea TVA. Astfel, în iulie, România a înregistrat o rată anualizată a inflaţiei de 7,1%, cea mai mare din UE.

Veşti deloc bune vin şi dinspre sectorul construcţiilor, care nu dă semne stabile de revenire. „În vara lui 2008, aveam aproape 200 de angajaţi şi cinci şantiere diferite. Acum, mai suntem vreo 30 de oameni, pe un singur şantier şi avem mari probleme cu încasarea facturilor“, povesteşte patronul unei companii din Ilfov. Toate acestea îi fac pe experţi să se aştepte la o scădere economică de câteva zecimi de punct procentual în ultimele două trimestre, comparativ cu trimestrele anterioare.

Ce ne aşteaptă la anul?

Nici pentru 2011 perspectivele nu par a fi extraordinare. Dacă oficialităţile se aşteaptă la o creştere economică de 1,5-2%, analiştii au păreri împărţite. „O nouă majorare a taxelor şi impozitelor ar creşte foarte mult şansele ca economia românească să rămână pe scădere, pentru al treilea an consecutiv“, a declarat economistul-şef al BCR, Lucian Anghel. Dacă regimul fiscal nu va fi modificat, el crede că sunt şanse să asistăm la o creştere a PIB de 1,2% în anul ce urmează.

Nicolaie Chidesciuc, economis­tul-şef al ING, vede o scădere de 2% în 2011, anticipând noi măsuri de ajustare fiscală şi noi concedieri în prima parte a anului. În replică, omologul său de la Raiffeisen, Ionuţ Dumitru, crede într-o creştere moderată, de 1-2%, bazân­du‑se şi pe declaraţiile oficialilor, potrivit cărora nu vor avea loc nici majorări de taxe şi nici scăderi de salarii.

Printre codaşii continentului

Revenind în prezent, trebuie spus că economia României a avut în trimestrul al doilea una dintre cele mai slabe performanţe din Uniunea Europeană. Fa­ţă de trimestrul I, economia UE a crescut cu 1%, pe primele locuri aflându-se Lituania (cu o creştere de 2,9%), Germania (cu 2,2%) şi Estonia (cu 2%). Mai prost decât România au evoluat Grecia (-1,5%), Ungaria (0%), Letonia (+0,1%), Portugalia şi Spania ( +0,2% fiecare).

Comparativ cu trimestrul al doilea al lui 2009, economia UE a crescut cu 1,7%, performerele fiind Slovacia (+4,9%), Germania (+3,7%), Suedia (+3,6%), Estonia (+3,5%) şi Polonia (3,1%). Evoluţii mai proaste decât acel -0,6% înregistrat la noi au avut Letonia (-3,9%), Grecia (-3,5%) şi Bulgaria (-1,5%). Sunt aşteptate încă rezulta­tele din ţări mai mici, precum Irlanda, Finlanda ori Slovenia, însă acestea pot schimba prea puţin datele la nivel continental.

1,9% Cu atât va scădea economia României în 2010 comparativ cu anul trecut, cred reprezentanţii FMI. Anul trecut, previziunile lor erau pozitive

CU O FLOARE…
Trimestrul al doilea al acestui an rămâne, prin modul în care a evoluat PIB, unic în peisajul economic al ultimelor 18 luni.

225-55833-05_arrow_shutterstock_33.jpg