In prima zi a intervalului considerat, BNR a calculat un curs mediu al dolarului de 32.172 lei, in vreme ce vineri moneda americana era cotata la 32.119 lei (cu 0,2% mai putin). Moneda europeana a deschis saptamana la valoarea de 27.769 lei si a inchis-o la 28.058 lei, in crestere cu peste 1%. BNR s-a aflat de cateva ori in cursul acestei saptamani in postura de cumparator de valuta pentru a calma presiunile in directia aprecierii leului. In fiecare zi, diferenta intre volumul de valuta vanduta si cumparata de clientii bancilor a fost de aproximativ un milion de dolari. Cu toate acestea, piata valutara inregistra un excedent de valuta.
Dealerii apreciaza ca in urmatoarea perioada, pana la incheierea negocierilor cu FMI, va fi liniste pe aceasta piata. In ceea ce priveste moneda unica europeana, cursul acesteia in raport cu leul va depinde in continuare de evolutia ei in raport cu dolarul pe piata internationala. Un recent studiu, realizat de Reuters pe baza previziunilor a 49 de dealeri de la cele mai mari banci din lume, arata ca valoarea euro o va depasi pe cea a dolarului peste aproximativ un an. Previziunile se bazeaza pe posibilitatea ca economia americana sa inregistreze in urmatoarea perioada o crestere mai lenta decat cea europeana. Cotatia data de dealeri pentru luna iunie este de 0,89 dolari/euro, pentru ca in decembrie sa ajunga la 0,9 dolari/euro.
Referindu-ne la piata monetara, putem spune ca aceasta s-a mai relaxat un pic, in sensul ca dobanzile au coborat fata de saptamana trecuta. „Probabil ca in urmatorul interval, BNR va permite existenta unei mai mari lichiditati pe aceasta piata, pentru a duce dobanzile in jos”, declara Marius Pacurari, dealer la West Bank Arad Cardine Group.
Pentru sfarsitul lunii februarie dealerii se asteapta la un curs de schimb leu/dolar de 32.600-32.700 lei/USD.
La casele de schimb, vineri 8 februarie, cursurile de cumparare si de vanzare ale dolarului erau aproape neschimbate fata de cele afisate cu o saptamana in urma. De asemenea, cursurile la care casele cumparau moneda europeana erau comparabile cu cele din data de 4 februarie. Singura diferenta sesizabila aparea la pretul de vanzare al euro, care crescuse cu 100 – 200 lei. Majorarea diferentei dintre cursul de cumparare si cel de vanzare al euro a avut drept cauza tranzactiile mult mai slabe cu moneda europeana in comparatie cu cele cu dolari.