Potrivit unei cercetări profesionale citate de o companie românească, industria mondială de inteligență artificială (AI) va atinge o valoare de 1.600 de miliarde de dolari în acest an, de la 119 miliarde de dolari în 2022.

Comptia, un site specializat, a achiziționat date care demonstrează modul în care inteligența artificială este deja utilizată la nivel mondial. Astfel, 35% dintre companiile și persoanele chestionate utilizează în prezent un instrument de inteligență artificială, 42% au în plan să facă acest lucru în curând, iar 38% dintre respondenți cred că inteligența artificială le va automatiza locurile de muncă până în 2023.

În timp ce 97% dintre utilizatorii de smartphone-uri susțin că folosesc instrumente de ajutor vocal bazate pe această tehnologie revoluționară, 13% dintre toți lucrătorii chestionați cred că inteligența artificială le va înlocui în totalitate locul de muncă.

În plus, în anii viitori, în urma AI vor fi create cu 12 milioane de locuri de muncă mai multe decât cele care vor fi eliminate. Cu toate acestea, 60% dintre respondenți consideră în continuare că este preferabil să vorbească cu o persoană în direct, în locul unei mașini, atunci când solicită ajutor sau un serviciu.

Piața AI a fost de 119 miliarde de dolari în 2022

Potrivit previziunilor, piața globală de inteligență artificială va fi evaluată la 1.600 de miliarde de dolari în acest an, în creștere de la 119 miliarde de dolari în 2022.

„Scrierea de conţinut este un domeniu în care inteligenţa artificială nu va înlocui complet oamenii. În ciuda avansului tehnologic, AI-ul nu poate înţelege pe deplin si nu poate simţi emoţii umane în mod autentic si nu are capacitatea de a interpreta si exprima emoţii complexe, aceasta rămâne o trăsătură specifică oamenilor. Există în continuare domenii în care oamenii deţin avantajul în faţa AI. Acestea includ activităţi care necesită empatie si înţelegere emoţională profundă, abilităţi fizice fine, creativitate si luare de decizii complexe bazate pe valori etice si sociale. Inteligenţa Artificială va înlocui unele procese si joburi actuale, dar vine si cu avantaje financiare”, susţin experţii Penman.

În același timp, studiul Goldman Sachs indică faptul că aplicarea sofisticată a procesării limbajului natural în comerț și în societate ar putea crește PIB-ul global cu 7% sau cu aproximativ 7 trilioane de dolari și productivitatea cu 1,5%.

Platforma penman.ro a creat un instrument numit AI PenBot care înlocuiește faza laborioasă de cercetare a procesului creativ în contextul integrării AI. Ca urmare, această invenție permite dobândirea rapidă a informațiilor necesare, reducând timpul de lucru cu până la 75%.

Pentru a include Inteligența Artificială (AI) în platformă, Penman, o firmă românească înființată în martie 2021, s-a alăturat anul acesta Microsoft for Startups.