Piața imobiliară. Chiriile au explodat

Piața imobiliară. Chiriile au explodat. În luna octombrie a acestui an, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, s-au înregistrat cu 17% mai multe interacțiuni între chiriași și cei care publică anunțuri de închiriere pe Storia. În octombrie a.c. comparativ cu luna septembrie, numărul de contactări a fost în scădere. Iar anunțurile au fost afișate mai mult timp pe site (+11%). Ceea ce arată că cei care au contactat proprietarii sau agenții au încheiat tranzacțiile mai lent.

Prețurile solicitate pe Storia pentru chiriile din orașele cu cele mai multe anunțuri de pe platformă, au înregistrat o creștere de 16% de la un an la altul. Asta, în timp ce prețurile solicitate de la o lună la alta (octombrie 2023 vs. septembrie 2023) au crescut, în medie, cu 7%.

„Analizând cele mai recente date, am observat că am depășit perioada de vârf a sezonului de închirieri, ceea ce conduce la o corectare firească a cererii, manifestată printr-o scădere treptată de la o lună la alta și o temperare ușoară a creșterilor de prețuri. Cu toate acestea, piața imobiliară rămâne dinamică, evidențiind variații semnificative între diferite orașe sau sectoare ale Capitalei. Această perioadă de tranziție oferă atât chiriașilor, cât și proprietarilor o oportunitate de a evalua și ajusta strategiile lor pentru închirieri, adaptându-le la noul context al pieței” a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

Evoluția prețurilor în București

Comparativ cu luna octombrie 2022, în octombrie a.c. prețurile medii pentru chirii au crescut cel mai mult (+18%) la categoria apartamentelor cu trei camere. Unde prețul mediu a ajuns la 683 de euro. De asemenea, prețul mediu al apartamentelor cu două camere a fost de 524 de euro în luna octombrie. Cu 16% mai mare față de aceeași lună a anului trecut. Totodată, prețul mediu pentru închirierea garsonierelor din Capitală a crescut cu 11% comparativ cu luna octombrie 2022. Ajungând la o valoare medie de 334 euro.

tabel chrii București
Tabel chirii București. SURSA Foto: Storia

Cei care își doresc să locuiască cu chirie în sectorul 1 al Capitalei (cel mai scump sector) plătesc cu 73% mai mult decât cei din sectorul 4. Conform datelor, apartamentele din sectorul 1 au înregistrat cea mai mare creștere de preț comparativ cu anul trecut (+22%). Urmate de apartamentele din sectorul 5 (+20%). Și de cele din sectoarele 2 și 6 (+15%). Cele mai mici creșteri de preț per sectoare s-au înregistrat în sectorul 4 (+4%) și în sectorul 3 (+14%).

În octombrie a.c., chiriile medii pentru o garsonieră s-au încadrat între 300 de euro (în sectorul 5) și 400 de euro (sectorul 1). Prețurile medii de închiriere pentru apartamentele cu două camere s-au aflat între 425 de euro (sectorul 4) și 650 de euro (sectorul 1). Apartamentele cu trei camere au avut prețuri medii de închiriere. Ele au fost cuprinse între 500 de euro (sectoarele 4 și 6) și 950 de euro (sectorul 1).

Cum au evoluat prețurile în alte orașe mari din țară

La nivelul țării, în luna octombrie a acestui an, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, s-au înregistrat exclusiv creșteri ale prețului mediu solicitat pe toate categoriile. Cu o singură excepție. Apartamentele de trei camere din Iași, unde prețul de închiriere a rămas similar cu cel de anul trecut.

Cea mai mare creștere de la un an la altul, la categoria prețurilor medii de închiriere, s-a înregistrat în Sibiu. Unde garsonierele au avut o creștere de 30%. În categoria excepțiilor se încadrează orașele Timișoara și Constanța.

Sunt singurele în care prețurile au stagnat în octombrie a.c. comparativ cu septembrie a.c. Cea mai mare creștere de la lună la lună (octombrie a.c. vs. septembrie a.c.) s-a înregistrat în Sibiu, la apartamentele de trei camere (+10%).