Criza prin care trec bursele afectează mai puţin pieţele la termen (futures), în care poate fi acoperit riscul deprecierii acţiunilor. Acest lucru poate fi observat şi la Bursa de la Sibiu.

Anul de cădere înregistrat de Bursa de Valori Bucureşti a făcut ca investitorii să se retragă de pe piaţă, în principal din lipsa instrumentelor financiare care să le permită tranzacţionarea în profit, în această perioadă. Cei care au experienţă, însă, şi-au mutat o parte din portofolii la Sibiu, unde au la dispoziţie piaţa la termen (futures).

„Atitudinea favorabilă faţă de tranzacţiile la termen din primul semestru al anului s-a datorat şi condiţiilor pieţei“, se arată în raportul pentru primele şase luni al Bursei Monetar-Financiare şi de Mărfuri Sibiu (Sibex). Gestionarea riscului din piaţa la vedere, adică Bursa de Valori Bucureşti (BVB), şi posibilitatea unor cåştiguri în perioadele de trend descendent prelungit ale acesteia sunt motivele care au dus la creşterea lichidităţii Sibex. În primul semestru, contractele încheiate la Sibex a fost în valoare de aproape 5,4 miliarde lei şi au reprezentat 54% din numărul celor încheiate în întreg anul trecut.

Piaţa futures este locul în care doi investitori încheie un „pariu“ pe evoluţia unei acţiuni, a unui produs sau a unui curs de schimb valutar. Inventată iniţial pentru a elimina riscurile variaţiilor mari de preţuri ale mărfurilor alimentare sau materiilor prime, piaţa futures a dus la crearea instrumentelor derivate, prin care se poate pune „pariu“ pe cotaţiile viitoare a aproape orice. De la acoperirea riscului (operaţiune denumită hedging), care are un cost, cu titlu de primă de asigurare, tranzacţiile au ajuns la produse prin care nu se mai doreşte decåt plasarea cåt mai eficientă a fondurilor disponibile.

Fiind „un joc cu sumă nulă“, în care profitul unui jucător se realizează din pierderile celorlalţi, investitorii trebuie să aibă multă experienţă pentru a nu rămåne fără bani. De altfel, oriunde în lume, ponderea celor care cåştigă este de doar 5%, restul de 95% reprezentånd masa perdanţilor. „De regulă, tranzacţionarea futures e pură matematică, cu atenţie la ştirile care apar, dar nici aşa nu se poate cåştiga tot timpul. Cele mai profitabile sunt operaţiunile de hedging, să îţi acoperi la Sibiu poziţiile deschise din piaţa spot (de la BVB – n. red.)“, spune Mugur Anghelache, investitor în ambele pieţe. „Matematica“ înseamnă analiză tehnică, adică tranzacţionare pe baza datelor furnizate de evoluţia cotaţiilor din trecut, iar modelul este utilizat la scară internaţională pentru toate produsele bursiere derivate. Acumularea cunoştinţelor necesare acestui tip de tranzacţionare necesită însă foarte mult timp, acesta fiind şi motivul pentru care cei mai mari investitori din piaţa futures sunt tot traderi profesionişti, cu resurse financiare masive.

Cursuri gratuite de iniţiere

Creşterea lichidităţii Sibex din prima jumătate a anului este pusă de către Teodor Ancuţa, preşedintele Sibex, şi pe baza educării investitorilor. „Criza se răsfrånge asupra tuturor burselor. Elementul esenţial care a asigurat lichiditatea a fost politica promovată de compania noastră, cu un marketing agresiv orientat către organizarea de cursuri gratuite de iniţiere în tranzacţionarea derivatelor“, spune Teodor Ancuţa. Conform datelor bursei de la Sibiu, în urma campaniei de promovare din aprilie – iunie au fost înregistrate 300 de noi conturi.

Cele mai utilizate derivate din primul semestru au fost cele cu activ suport SIF Moldova, care se numără printre cele mai lichide acţiuni de la BVB. Numărul contractelor încheiate cu SIF Moldova s-a ridicat la peste 966.000, cu o valoare totală de 2,54 miliarde lei, pe locul secund situåndu-se SIF Oltenia, cu peste 829.000 de contracte şi o valoare de 2,75 miliarde lei, sumă mai mare datorită preţului mai ridicat al acţiunilor. Cele două active reprezintă peste 96% din totalul contractelor futures încheiate la Sibex în prima jumătate a anului, în principal datorită corelării cu indicele BET-FI de la BVB, care urmăreşte evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), dånd posibilitatea investitorilor să îşi acopere o parte din riscurile asociate tranzacţionării pe piaţa la vedere. Pe al treilea loc la numărul de contracte se află perechea valutară leu/euro, cu un total de peste 20.000 de contracte şi o valoare de 75,7 milioane lei. Creşterea numărului de operaţiuni pe cursul valutar este pusă pe seama introducerii de market-makeri (societăţi de brokeraj care menţin oferte deschise în piaţă pentru anumite produse), ceea ce a făcut ca perechea valutară să depăşească numărul contractelor încheiate pe baza cotaţiilor acţiunilor listate la BVB.

„Probabil că, dacă piaţa de la Sibiu nu ar fi existat, iar investitorii nu ar fi avut la îndemånă instrumentele de protecţie oferite de aceasta, criza ar fi fost şi mai adåncă“, spune Teodor Ancuţa, care estimează pentru 2008 un volum de transfer cu cel puţin 20% mai mare decåt anul trecut. Criza ar putea însă şi să impulsioneze utilizarea produselor derivate pe indici şi acţiuni ale BVB, la care Sibex intenţionează să răspundă prin implementarea unei pieţe spot şi lansarea de contracte futures pe indicele american Dow Jones, pe aur (cu marja în dolari) şi pe petrol.

116-16317-28teodorancuta_c.jpg«Dacă piaţa de la Sibiu nu ar fi existat şi investitorii nu ar fi avut la îndemånă instrumentele de protecţie oferite de aceasta, criza ar fi fost şi mai adåncă.»
Teodor Ancuţa, preşedinte, Sibex

1,87 milioane este numărul contractelor încheiate la bursa din Sibiu în primul semestru, reprezentånd 54% din totalul anului trecut

Top intermediari

În topul intermediarilor după numărul de contracte încheiate în primul semestru al anului conduce Broker Cluj, cu o pondere de aproape 30% din totalul de 1,874 milioane de contracte. Casele de brokeraj din vårful clasamentului se remarcă prin tranzacţiile efectuate în nume propriu, utilizånd fonduri proprii.

Denumire intermediar Nr. contracte
Broker Cluj 603.892
Vanguard 466.854
Estinvest 324.330
Eastern Securities 297.704
BT Securities 236.153
Intercapital Invest 226.552
Delta Valori Mobiliare 211.640
Interdealer Capital 168.935
Trend 168.859
IFB Finwest 130.298
Sursa: Sibex