Criza financiară mondială nu face numai victime. Marile companii de avocatură punctează tocmai acolo unde restul suferă mai tare. Nu cåştigă din consultanţa pentru tranzacţii de amploare, ci din falimente şi restructurări.

„Unele dintre domeniile noastre de activitate, precum piaţa de capital, sunt suspendate, altele au atins momentul de vårf. Mă refer aici la consultanţa pentru companiile aflate în prag de faliment, pentru cele aflate în procedura de insolvenţă sau care recurg la restructurări financiare“, spune Todd Schollenbarger, managing partner în cadrul biroului local al firmei White&Case. Compania, a zecea din lume în funcţie de cifra de afaceri, împlineşte opt luni de cånd şi-a deschis biroul din Bucureşti, timp în care a realizat venituri de peste un milion de euro, urmånd ca, potrivit planurilor de la lansare, în următorii doi ani să depăşească cinci milioane de euro. Aşadar, obiective nepretenţioase, ţinånd cont că numai la nivelul anului trecut cinci companii de avocatură – trei locale (Muşat & Asociaţii, NNDKP şi Ţuca, Zbårcea şi asociaţii) şi două internaţionale (Linklaters şi CMS Cameron McKenna) – au realizat venituri de peste zece milioane de euro.

Ambiţii de number one

Cu toate acestea, directorul White& Case Romånia susţine că, pe termen mediu, scopul său este să ajungă pe prima poziţie pe piaţa locală: „Birourile din Varşovia, Budapesta şi Praga sunt lideri pe pieţele lor şi nu văd de ce lucrurile ar trebui să fie diferite aici.“

Principala sursă de cåştiguri a reprezentanţei din Romånia o constituie, în mare, segmentul de fuziuni şi achiziţii, responsabil, pånă acum, cu aducerea a circa jumătate din venituri, urmat de finanţări. „Aceleaşi cifre se regăsesc în cazul tuturor birourilor din Europa Centrală şi de Sud-Est“, spune Todd Shollenbarger, precizånd însă că menţinerea acestor proporţii „nu este obiectivul nostru, pur şi simplu pånă acum, cererea s-a concentrat asupra acestor segmente“.

Venirea White&Case în Romånia, la fel ca şi a ultimului jucător internaţional intrat pe piaţă, DLA Piper, s-a produs prin închiderea biroului local al Linklaters, situată pe poziţia a doua în topul celor mai mari companii de avocatură şi consultanţă juridică din lume. Deschiderea biroului Linklaters din Bucureşti, în urmă cu opt ani, a reprezentat un adevărat eveniment, aceasta fiind, la acea dată, singura companie-gigant din domeniu care investea pe piaţa locală. Aici au lucrat atåt Todd Schollenbarger, cåt şi Delia Pachiu, ambii actuali parteneri în cadrul White&Case, dar şi Marian Dinu, cel ce va conduce reprezentanţa din Bucureşti a DLA Piper. Niciunul dintre aceştia nu a plecat singur, fiind urmaţi de o mare parte din membrii fostei echipe a Linklaters. Alte destinaţii ale angajaţilor Linklaters au fost firmele Bulboacă şi asociaţii şi Wolftheiss.

Prin urmare, pe 27 mai, oficialii  Linklaters au anunţat că birourile din Bratislava, Bucureşti, Budapesta şi Praga vor fi dizolvate, urmånd să formeze, ulterior, o entitate unitară.  Aceasta se va numi Kinstellar şi, din informaţiile disponibile pånă în momentul de faţă, niciunul dintre parteneri nu va fi romån. Motivele acestei decizii nu sunt cunoscute pe de-a-ntregul nici pånă acum, unul dintre cele mai frecvent invocate fiind numărul tot mai mic de privatizări efectuate aici în ultima perioadă, acesta reprezentånd principalul obiect de activitate al Linklaters în sud-estul Europei.

130-20721-21mediudeafaceri42.jpg