În 2011, valoarea totală a primelor brute subscrise a fost de 12,2 milioane de euro.

‘Anul acesta subscrierile din primul trimestru au continuat să fie consistente, chiar dacă au înregistrat o uşoară scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit estimărilor Eureko, companiile de asigurări au realizat în perioada ianuarie-martie 2013 un volum de prime brute subscrise de 5,5 milioane euro, comparativ cu circa 6 milioane euro în primul trimestru din 2012. Potenţialul de creştere a acestor asigurări rămâne însă ridicat în 2013, iar piaţa ar putea înregistra o creştere de 25%, la 22 milioane euro’, a spus Alexandru Leondari.

Acesta a explicat că în toate ţările din Europa de Est asigurările private de sănătate sunt un domeniu încă puţin cunoscut şi insuficient accesat. Totuşi, România a făcut progrese în ultimii ani datorită interesului crescut al românilor pentru propria sănătate. Astfel, un procent din ce în ce mai ridicat din populaţie preferă să se asigure în sistemul privat de sănătate pentru un anumite riscuri şi să aibă siguranţa că, atunci când va avea nevoie, va putea beneficia de servicii medicale la cele mai înalte standarde de calitate şi va fi tratat corespunzător.

‘Credem că facilităţile fiscale s-ar resimţi cel mai mult în această piaţă, pentru că acestea vor avea un efect imediat asupra clienţilor noştri. Credem că ar fi utilă introducerea deductibilităţii la poliţele individuale, de exemplu, alături de cea existentă acum la nivel de companie, pentru asigurările de grup’, declarat Alexandru Leondari în legătură cu măsurile care ar putea fi luate de autorităţi pentru a dezvolta această piaţă.

Legat de prima de asigurare, Alexandru Leondari a spus că preţul variază foarte mult în funcţie de diverşi factori. Potrivit unei estimări de medie bazată pe experienţa portofoliului Eureko, prima anuală medie la un produs cu acoperiri standard, pentru o persoana de 40 ani, este de circa 500 euro/an în cazul unei asigurări individuale şi de circa 325 euro/an în cazul uneia de grup. O asigurare de sănătate standard include acoperiri vizite la medic (generalist, specialist), teste de laborator, proceduri medicale, imagistica (Ecografii, RMN, CT etc.), spitalizare şi intervenţii chirurgicale.

De asemenea, Alexandru Leondari susţine că românii nu prea fac diferenţa dintre o asigurare de sănătate şi un abonament la o clinică privată, şi nici nu înţeleg foarte bine produsul.

SURSA: Agerpres