Bursa de Valori București trece printr-o perioadă bună în ceea ce privește evoluția principalilor indicatori, care înregistrează creșteri de două cifre față de sfârșitul anului trecut, ca și în valoarea zilnică tranzacționată.

Numai că numărul investitorilor activi nu se află pe același trend, dimpotrivă, scade față de nivelul de anul trecut. Conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), la finele anului trecut erau înregistrate 21.985 conturi active, adică investitori care au făcut cel puțin o tranzacție în ultimele șase luni, iar cifra era mai mică cu circa 600 decât cea de la finele trimestrului al treilea din 2016. Cum scăderea a continuat, cifra a coborât până la 15.500 la jumătatea anului în curs, și este important și să precizăm că numărul conturilor active nu este neapărat egal cu cel al investitorilor având în vedere că un investitor poate avea mai multe conturi deschise la brokeri diferiți. 

În schimb, numărul investitorilor în fonduri deschise de investiții a crescut cu 0,4% la jumătatea anului față de sfârșitul anului trecut, ajungând până la 327.958, dintre care 317.362 erau persoane fizice, iar 10.596 persoane juridice. „Se observă o creștere a interesului investitorilor pentru fondurile de acțiuni, numărul acestora majorându-se cu aproximativ 14% pentru persoanele fizice și de 6% pentru cele juridice“, se arată în raportul ASF, care precizează că totalul investitorilor persoane fizice în fondurile de acțiuni a ajuns la 10.035. 

Piața românească de capital continuă creșterile de două cifre, urmare a îmbunătățirii percepției investitorilor față de piața de capital, a perspectivelor de creștere și a indicatorilor macroeconomici buni. 
Lucian Anghel, președintele BVB

Dacă ne uităm la numărul celor care aleg investiții în acțiuni listate la bursa de valori, considerate cele mai riscante indiferent dacă este vorba de investiții directe în piață sau prin intermediul specialiștilor din cadrul fondurilor deschise, putem observa că este foarte redus în comparație cu numărul celor care preferă investițiile cât mai sigure, în obligațiuni sau titluri de stat, sau în depozite bancare, unde randamentul este foarte mic, dar banii sunt garantați de alte instituții ale statului. 

 

Percepție îmbunătățită

Fondurile de obligațiuni dețin cea mai mare pondere în activul net cumulat al fondurilor deschise de investiții, de aproximativ 76%, pe locul doi aflându-se fondurile diversificate, cu o pondere de 19%. În prezent, pe piața din țara noastră activează 74 de fonduri mutuale, dintre care 19 sunt fonduri de acțiuni, 26 de obligațiuni, 15 au investiții diversificate, iar 13 sunt mixte (acțiuni și obligațiuni), la care se adaugă un singur fond monetar. 

Totuși, dacă vom asista la creșteri ale pieței de capital de la noi, acestea ar trebui să vină de la bursa de valori. Zilele acestea se așteaptă și decizia MCSI privind includerea bursei din România pe lista piețelor emergente și chiar dacă nu vom fi primiți de anul acesta, piața beneficiază de promovare. De altfel, percepția investitorilor străini asupra pieței de capital de la noi s-a îmbunătățit semnificativ în ultimii ani. „Performanța acțiunilor listate la bursa din România a fost una remarcabilă, indicele MSCI Romania Total Return a crescut cu mai mult de 150% în ultimii cinci ani, în dolari“, spune Carsten Hesse, EME Equity Strategist la banca germană de investiții Berenberg, care precizează că numărul tot mai mare de companii care se listează și interesul străinilor față de sectorul bancar și Fondul Proprietatea au făcut ca volumul de tranzacționare să se dubleze față de 2012. 

Valoarea tranzacțiilor cu acțiuni realizate la BVB în primele opt luni a depășit 1,5 miliarde euro, cu 35% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, la lichiditatea zilnică a depășit 9 milioane euro, cu 38% mai mult decât anul trecut. Situația este paradoxală în condițiile în care numărul investitorilor activi s-a redus cu aproape un sfert în prima jumătate a anului, dar ne arată și că valoarea tranzacțiilor realizate de cei care sunt în piață a crescut semnificativ. De altfel, cea mai mare parte a tranzacțiilor realizate este susținută de fondurile de investiții, acest fapt fiind valabil pe orice piață de capital.