Petrom va continua să producă GPL şi să comercializeze butelii şi GPL auto prin intermediul benzinăriilor. Compania va furniza, în continuare, GPL de la rafinăria sa către compania care face obiectul tranzacţiei menţionate iar aceasta va furniza butelii şi GPL auto către OMV Petrom Marketing SRL.

‘Subsidiara Petrom LPG gestionează un număr ridicat de clienţi mici şi, prin urmare, este o activitate cu un grad ridicat de complexitate. Complexitatea acestei activităţi secundare nu este în concordanţă cu strategia noastră. De aceea, în urma procesului de optimizare a portofoliului, am decis să reducem complexitatea prin vânzarea acestei afaceri către o companie specializată, pentru care îmbutelierea şi distribuţia reprezintă activitate principală’, a arătat Neil Anthony Morgan, membru al Directoratului Petrom, responsabil pentru activitatea de Rafinare si Marketing.

Activitatea Petrom LPG include îmbutelierea de GPL (în fabricile de îmbuteliere de la Negoieşti şi Timişoara), precum şi distribuţia de butelii în întreaga ţară, vânzarea şi distribuirea de propan, vânzarea şi distribuirea de GPL auto şi activităţi de comerţ cu ridicata.

În prezent, Petrom LPG are circa 260 de angajaţi.

‘Această tranzacţie nu are un impact material asupra situaţiei financiare a Petrom (se situează sub pragul de 10% din valoarea totală a activelor Petrom, respectiv din valoarea cifrei de afaceri nete a companiei în 2011)’, se mai arată în comunicatul citat.

Finalizarea tranzacţiei este condiţionată de aprobarea prealabilă a Consiliul Concurenţei.

Petrom este cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-Est, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Gaze şi Energie, Rafinare şi Marketing. Grupul şi-a consolidat poziţia pe piaţa petrolieră din Europa de Sud-Est în urma unui amplu proces de modernizare şi eficientizare, pentru a cărui implementare au fost realizate investiţii de peste 7,7 miliarde de euro în ultimii şapte ani.

Grupul exploatează în România şi Kazahstan rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 812 milioane de barili echivalent petrol (în România 786 milioane barili echivalent petrol) şi are o capacitate nominală anuală de rafinare de 4,5 milioane tone la sfârşitul anului 2011.

Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent în România, Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia, prin intermediul unei reţele de circa 800 staţii, operate sub două branduri, Petrom şi OMV. Activitatea de comercializare produse petroliere în România se desfăşoară prin intermediul OMV Petrom Marketing, care este deţinută în totalitate de OMV Petrom.

OMV, una din cele mai mari companii industriale publice din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 2,03% iar 6,21% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.
SURSA: Agerpres