Petrom, parte a grupului austriac OMV, a intrat în acest an în topul Platts al celor mai performante 250 de companii energetice din lume, pe locul 169, fiind singura prezenţă a României în clasament.

Platts este una dintre cele mai mari companii de consultanţă şi furnizare de informaţii în domeniul energetic şi al materiilor prime, cu o tradiţie de 100 de ani, şi face parte, alături de Standard & Poor’s şi J.D. Power and Associates, din grupul american The McGraw-Hill Companies.Topul Platts al celor mai performante 250 de companii energetice din lume este efectuat în baza mai multor criterii, cele mai importante fiind activele, veniturile, profitul şi rentabilitatea capitalului investit.

În faţa polonezilor

Astfel, Petrom figurează pe poziţia a 169-a în clasament, devansând companii cunoscute precum PKN Orlen (Polonia) sau Neste Oil (Finlanda).

Compania românească se plasează pe locul 184 în top după active, de 8,424 miliarde de dolari la finele anului trecut, pe poziţia a 164-a după venituri (6,03 miliarde de dolari), respectiv pe 161 după profit (365 milioane de dolari), potrivit Platts.

Petrom ocupă însă o poziţie sensibil superioară după rentabilitatea capitalului investit, plasându-se pe locul 122 din cele 250 de companii incluse în top.

Pentru a figura în clasament, o companie energetică trebuie să aibă active de cel puţin două miliarde de dolari.

Exxon Mobil, prima companie în topul mondial

Prima poziţie în top este ocupată de grupul american Exxon Mobil, care îşi păstrează supremaţia ca cel mai mare conglomerat energetic la nivel mondial, cu venituri de 425 miliarde de dolari şi profit de 45,22 miliarde de dolari în 2008.

Locul al doilea revine tot unei companii din Statele Unite, Chevron Corp, cu afaceri de 264,95 miliarde de dolari şi un profit net de 23,9 miliarde de dolari, iar pe poziţia a treia se plasează grupul britanic Royal Dutch Shell, care depăşeşte Exxon ca venituri – de peste 458 miliarde de dolari – dar are un profit cu mult mai redus, de 26,27 miliarde de dolari.

Grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom, ocupă poziţia a 32-a în topul Platts.

SURSA:Mediafax