Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din Europa de Sud-Est, a început producţia de ţiţei pe zăcământul Komsomolskoe localizat în regiunea Mangistau din vestul Kazahstanului.

Producţia iniţială este de aproximativ 1.000 bbl/zi urmând ca în 2010 să fie atins nivelul maxim de producţie de 10.000 bbl/zi, se spune într-un comunicat al companiei transmis Bursei de Valori Bucureşti.

În contextul în care rezervele dovedite sunt estimate la 34 milioane bbl rezultă o perioadă de exploatare la nivelul de 10.000 bbl de aproximativ 10 ani.

Potrivit lui Johann Pleininger, membru al Directoratului Petrom, responsabil pentru Explorare şi Producţie, obiectivul strategic al companiei pentru zona Mării Caspice este creşterea producţiei la aproximativ 20.000 bbl pe zi”.

Petrom operează zăcământul Komsomolskoe prin intermediul TOO Kom–Munai. În martie 2003,
Petrom SA a achiziţionat 95% din acţiunile TOO Kom–Munai, deţinând drepturile de dezvoltare şi producţie pentru perimetrul Komsomolskoe.

Petrom a intrat în Kazahstan în 1998 şi deţine licenţe de explorare şi producţie pentru şase zăcăminte: Tasbulat, Aktas, Turkmenoi, Komsomolskoe, Zhilankyr şi South Rovnaya.

SURSA: BVB