OMV Petrom anunță rezultate financiare în scădere

Potrivit raportului transmis Bursei de Valori București (BVB), profitul net al OMV Petrom a înregistrat o scădere cu 6% în primul trimestru, ajungând la 1,39 miliarde lei, comparativ cu 1,48 miliarde lei înregistrate în aceeași perioadă a anului 2023. Veniturile din vânzări au fost mai mici cu 10%, situându-se la 8,54 miliarde lei, față de 9,47 miliarde lei înregistrate în aceeași perioadă a anului precedent.

”Valoarea veniturilor din vânzări consolidate a scăzut cu 10% comparativ cu T1/23, influenţată negativ de preţuri mai mici la gaze naturale şi energie electrică, precum şi de volume vândute mai mici de gaze naturale, parţial compensate de volume vândute mai mari de energie electrică şi produse rafinate.

Vânzările din segmentul Rafinare şi Marketing au reprezentat 72% din totalul vânzărilor consolidate, vânzările din segmentul Gaze şi Energie au reprezentat 28%, în timp ce vânzările din segmentul Explorare şi Producţie au reprezentat numai 0,2% (vânzările din Explorare şi Producţie fiind, în mare parte, vânzări în interiorul grupului, nu către terţi)”, arată raportul companiei.

Producția de hidrocarburi este în scădere

În primele trei luni ale anului, producția totală de hidrocarburi a înregistrat o scădere cu 3%, ajungând la 10,16 milioane de barili echivalent petrol. Această scădere se datorează în principal declinului natural, însă a fost parțial compensată de rezultatele pozitive ale sondelor noi și ale reparațiilor capitale la sonde.

Raportului companiei menționează că producția de hidrocarburi a înregistrat o scădere la 10,2 milioane bep sau 111.700 bep/zi (comparativ cu T1/23: 10,5 milioane bep sau 116.300 bep/zi), reflectând declinul natural din principalele zăcăminte, aspect parţial compensat de rezultate bune ale sondelor noi şi ale reparaţiilor capitale la sonde.

De asemenea, se evidențiază că producția totală de hidrocarburi a înregistrat o scădere cu 2,9%, cu un declin mai mic comparativ cu scăderea de 4% a producției medii zilnice, deoarece 2024 este un an bisect.

Mai departe, se precizează că producția de ţiţei și condensat a scăzut cu 3,3%, ajungând la 4,9 milioane bbl, în timp ce producția de gaze naturale a scăzut cu 2,5%, la 5,3 milioane bep. Volumul vânzărilor de hidrocarburi a înregistrat o scădere cu 3%, ceea ce este în concordanță relativă cu scăderea producției.

A crescut costul de producție

Costul de producție a crescut cu 10%, la 15,9 dolari/bep, fiind determinat în principal de creșterea costurilor cu personalul și serviciile, precum și de scăderea producției disponibile pentru vânzare, aspecte care sunt parțial compensate de costurile mai mici cu energia și materialele. Costul de producție exprimat în lei a crescut cu 10%, la 72,9 lei/bep.

Investițiile în perioada ianuarie-martie 2024 au totalizat 972 milioane lei, înregistrând o creștere cu 1% față de trimestrul 1 din 2023. Aceste investiții s-au concentrat în principal pe segmentul de Explorare și Producție, cu un total de 772 milioane lei (comparativ cu 550 milioane lei în T1/23).

Investițiile în Rafinare și Marketing au însumat 154 milioane lei (față de 380 milioane lei în T1/23), în timp ce investițiile în Gaze și Energie au fost de 22 milioane lei (comparativ cu 17 milioane lei în T1/23). În segmentul Corporativ și Altele, investițiile au fost de 23 milioane lei (față de 12 milioane lei în T1/23).

În primul trimestru al anului, compania a finalizat forajul a 7 sonde noi și sidetrack-uri, în timp ce în T1/23 au fost finalizate 8 sonde noi și sidetrack-uri, inclusiv una de explorare.