Prețul petrolului scade pe fondul evoluției negocierilor dintre Rusia și Ucraina

Petrolul Brent a scăzut cu 6,51 dolari, sau 5,8%, la 105,97 dolari pe baril, iar petrolul american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 6,41 dolari, sau 6%, la 99,55 dolari. Ambele repere au pierdut luni aproximativ 7%, transmite Reuters.

Negociatorii ucraineni și ruși s-au întâlnit în Turcia pentru primele discuții față în față în aproape trei săptămâni. Principalul negociator rus a declarat că discuțiile au fost „constructive”.

Rusia a promis în cadrul discuțiilor de pace că își va reduce operațiunile militare în jurul Kievului și în nordul Ucrainei, în timp ce Ucraina a propus adoptarea unui statut de neutralitate, dar cu garanții internaționale că va fi protejată de atacuri.

„Prețul petrolului se află din nou sub presiune din cauza așteptărilor legate de negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia, care ar putea duce la o relaxare a sancțiunilor”, a declarat Hiroyuki Kikukawa, director general de cercetare la Nissan Securities.

Lockdown-urile din China perturbă prețurile petrolului

Sancțiunile impuse Rusiei din cauza invaziei în Ucraina au perturbat aprovizionarea cu petrol, ceea ce a dus la creșterea prețurilor.

De asemenea, prețurile au fost sub presiune marți din cauza temerilor legate de cererea chineză, după noi lockdown-uri în Shanghai privind limitarea numărului de cazuri de coronavirus. Shanghaiul reprezintă aproximativ 4% din consumul de petrol al Chinei, au declarat analiștii de la ANZ Research.

Închiderile au redus consumul de carburanți în China până la un punct în care unele rafinării independente încearcă să revândă țițeiul cumpărat în următoarele două luni, au declarat comercianții și analiștii.

„Politica zero-COVID a Chinei aduce o oarecare ușurare pe piața petrolului, deși involuntar, care este foarte constrânsă din cauza întreruperilor de aprovizionare din Rusia”, a declarat Carsten Fritsch, analist la Commerzbank.

OPEC+ își va menține producția modestă

Prețul petrolului a crescut cu aproape 2 dolari în prima parte a zilei, în condițiile în care livrările din Kazahstan au continuat să fie întrerupte, iar marii producători nu au dat semne că se grăbesc să majoreze semnificativ producția.

Kazahstanul va pierde cel puțin o cincime din producția sa de petrol timp de o lună, după ce punctele de acostare folosite pentru exportul de țiței de la Caspian Pipeline Consortium (CPC) au fost avariate de o furtună, a anunțat Ministerul Energiei.

Între timp, se așteaptă ca grupul de producători OPEC+ să își mențină planul pentru o creștere modestă a producției în luna mai, în ciuda prețurilor ridicate și a apelurilor din partea Statelor Unite și a altor consumatori pentru a spori producția.

Miniștrii Energiei din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, membri cheie ai OPEC+, au declarat că grupul de producători nu ar trebui să se implice în politică, în contextul presiunii pentru a lua măsuri împotriva Rusiei din cauza invaziei acesteia în Ucraina.