Într-o declarație făcută miercuri, la Europa FM, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a menționat că nu vrea schimbarea miniștrilor până la rotația guvernamentală. În schimb, referindu-se la scandalul ajutoarelor pentru fermieri, Ciolacu a spus că în mai se va analiza prestația fiecărui ministru, iar ministrul Agriculturii, Petre Daea, va afla atunci dacă este vinovat sau nu.

„Suma venită de la Comisia Europeană a fost ridicolă față de efortul nu numai al României, ci și al Poloniei, Bulgariei, Cehiei, Slovaciei, țările cele mai afectate (de cerealele ieftine din Ucraina). E foarte ușor să găsim vinovați. Cred că fermierii așteaptă în primul rând soluții.

Problema e că nu cred că încălzește pe nimeni dacă vinovatul e dl Daea sau nu. Vom vedea când se face rotația guvernamentală dacă dl Dea a fost sau nu vinovat. Până atunci, părerea mea, dacă nu se fac schimbări majore guvernamentale, să lăsăm miniștrii să funcționeze.

Sunt ferm convins că în luna mai vom face o analiză completă pe fiecare ministru. Blocăm ministerul dacă anunță intempestiv anumite schimbări, ar fi o greșeală politică din partea mea”, a declarat Ciolacu.

Explicațiile lui Petre Daea

„Cei 10 milioane de euro alocați României pentru spijinirea fermierilor afectaţi de afluxul de cereale din Ucraina este derizorie şi am cerut comisarului pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, reanalizarea formulei de calcul, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, într-o conferință de presă.

„Teoretic nu este bătută în cuie. Este propunerea lor, e posibil să o revizuiască, dar e posibil să nu o facă. Eu am transmis că nu suntem de acord şi am cerut această revizuire, iar comisarul a aprobat. Sper ca, începând de astăzi şi în zilele următoare, să se lucreze la analiza obiectivă.

Decizia finală se va lua până pe 30 martie, dar indiferent de suma care va veni de la Comisie, statul membru are posibilitatea, prin fondurile proprii, să aloce pe acest mecanism de sprijin o sumă echivalentă cu cea primită. Deci, dacă primim 10 milioane de euro mai putem da încă 10 milioane de euro de la bugetul de stat”, a adăugat şeful MADR.

Comisia Europeană a anunţat luni că doreşte să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, în valoare totală de 56,3 milioane de euro, pentru compensarea „pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase” venite din Ucraina „şi limitarea impactului dezechilibrelor pieţei”.

Petre Daea nu are timp de demisii

Astfel, a fost propusă alocarea unei sume de 29,5 milioane de euro Poloniei, 16,75 de milioane de euro Bulgariei, iar României 10,05 milioane de euro. În plus, CE autorizează cele trei ţări să dubleze aceste sume prin ajutoare de stat.

Întrebat cum comentează informaţiile apărute în spaţiul public despre o posibilă demitere a sa, din cauza sumelor foarte mici obţinute de la CE pentru fermieri, Daea a răspuns:

„Eu nu ştiu acest lucru. Nu am timp de demisii. Aştept să lucrez şi să fac ceea ce îmi este dat şi din acest punct de vedere mă găsiţi acolo unde nevoia o cere şi locul de muncă mă atrage”.