Mihaela Bilic recomandă sardinele

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit care este cel mai bun pește. Pe lângă nivelul ridicat de calciu pe care îl are, peștele acesta nu este deloc scump.

În general, peștele conține multe minerale și vitamine. Specialiștii spun că peștele este esențial pentru o mai bună funcționare a organismului. Totuși, unii oameni preferă să îl evite din cauza prețului ridicat.

Totuși, există un fel de pește și pentru cei care au o condiție materială mai puțin bună.

Sardinele – pește ieftin și bogat în calciu

Peștele ieftin și bogat în calciu despre care vorbește Mihaela Bilic sunt, de fapt, sardinele. Acestea sunt pline de omega-3, la fel ca restul peștilor. Singura diferență este că o conservă de sardine este mai ieftină decât alte tipuri.

Specialiștii spun că omega-3 și calciul sunt ingrediente esențiale pentru organism.

În plus, Mihaela Bilic susține că acest gen de pește reprezintă o opțiune ideală și pentru cei care respectă perioadele de post.

Sardinele au capacitatea de a scădea nivelul trigliceridelor și de a susține funcția cerebrală.

Așadar, în loc să recurgem la suplimente cu omega-3 din farmacii, ar fi mai benefic să alegem peștele, o opțiune accesibilă și bogată în calciu.

“Conserva de sardine, omega-3 si calciu la un loc. Nu cred ca mai e nevoie sa ridic în slăvi efectele benefice ale acizilor grași omega-3: scad inflamația, reduc trigliceridele si ateroscleroza, fluidifica sângele și susțin cerebrală. (…)

Și dacă somonul sau tonul nu sunt atât de accesibili ca preț, macroul, heringul, sprotul sau sardina sunt la îndemâna oricui. Nu e nevoie ca peștele sa fie proaspăt, varianta congelată sau in conserva e la fel de sănătoasă”, notează Mihaela Bilic, pe Facebook.

Sardine
Sardine/SURSA FOTO: Dreamstime

Sardinele – ce beneficii aduc organismului?

Mihaela Bilic a mai precizat, în mesajul de pe Facebook, care sunt beneficiile pe care sardinele le au asupra organismului.

Aceasta le-a spus celor care o urmăresc în mediul online că acest pește nu este contaminat cu metale grele, așa cum se întâmplă în cazul peștilor mari.

Fiind de dimensiuni mici, sardinele la conservă aduc un aport ridicat de calciu celor care le consumă datorită oaselor.

Medicul nutriționist spune că cei care preferă conservele de sardine în sos tomat beneficiază de un plus, făcând referire la fier.

„Vreau să laud în mod special sardina, un peste mic care se hrănește cu alge și plancton, fără risc de contaminare cu metale grele așa cum se întâmplă la peștii mari. Varianta în conservă, pentru că e mâncată cu tot cu oase, are și avantajul de a fi o sursă excelență de calciu.

Acest calciu are o bio-eficientă ridicată, fiind absorbit și utilizat foarte bine în organism. Iar dacă alegeți conservă în sos tomat, mai “primiți” un bonus: fierul, care se absoarbe la cote mari din cauza mediului acid asigurat de roșii”, adaugă nutriționistul.

Sardine
Sardine/SURSA FOTO: Dreamstime

Beneficiile nutriționale ale consumului de sardine

Acești peștișori mici sunt plini de substanțe nutritive care pot fi benefice în prevenirea unui număr de afecțiuni de sănătate. Unii dintre acești nutrienți sunt cunoscuți pentru că ajută la prevenirea bolilor de inimă sau pot proteja împotriva anumitor tipuri de cancer.

Sardinele sunt uneori recomandate femeilor însărcinate și adulților în vârstă. Acestea conțin calciu și alte substanțe nutritive vitale.

Acizi grași Omega-3

Acizii grași Omega-3 ajută la prevenirea bolilor de inimă datorită proprietăților lor antiinflamatorii. Sardinele sunt o sursă excelentă a acestora.

Acizii grași Omega-3 reduc, de asemenea, riscul formării de cheaguri de sânge și scad tensiunea arterială. Și pot ajuta la protejarea celor care au suferit un atac de cord în trecut.

Vitamine

Sardinele sunt o sursă excelentă de vitamina B-12. Această vitamină vă ajută sistemul cardiovascular și vă oferă energie.

În plus, acești pești conțin o cantitate sănătoasă de vitamina D. Alături de B-12, D este necesară pentru o bună sănătate a oaselor pe tot parcursul vieții.

Calciu

Sardinele sunt o sursă excelentă de calciu. Acest lucru le face să fie o alegere bună pentru cei care au intoleranță la lactoză, sunt alergici la lactate sau au nevoie de mai mult calciu în dieta lor.

Acest lucru poate fi util și în timpul sarcinii, dacă aveți nevoie de forme alternative de calciu pentru sănătatea copilului.

Minerale

Pe lângă calciu și o mulțime de vitamine, sardinele conțin o serie de minerale benefice. Printre acestea se numără:

  • niacina
  • fier
  • potasiu
  • magneziu
  • zinc
  • fosfor

Proteină

Sardinele au, de asemenea, proteine, care sunt esențiale pentru a vă construi oase și mușchi sănătoși. De asemenea, proteinele ajută la crearea de anticorpi care ne mențin sistemul imunitar puternic. De asemenea, duce nutrienții și oxigenul către toate părțile corpului.

Sardine
Sardine/SURSA FOTO: Dreamstime

Cum să mănânci sardine?

Sardinele sunt un aliment foarte versatil. Ele pot fi folosite în salate, ca gustare pe biscuiți sau ca parte a felului principal.

Dacă folosiți sardine proaspete, acestea trebuie eviscerate și apoi clătite.

Odată ce le aveți pregătite, încercați unele dintre aceste rețete gustoase pentru a integra sardinele în planul alimentar.

  • Salată grecească cu sardine

Atunci când doriți să mâncați ușor, dar doriți totuși multe proteine și alți nutrienți, această salată grecească ușor de preparat este răspunsul.

  • Sardine proaspete la grătar

Punând sardinele direct pe grătar, puteți crea un aperitiv unic și sănătos.

  • Caserolă mediteraneană

  • Curry rapid de sardine

  • Salată de primăvară cu vinaigrette de tarhon

Sardine
Sardine/SURSA FOTO: Dreamstime

Precauții de sănătate pentru consumul de sardine

Persoanele care au probleme renale sau gută ar trebui să evite sardinele. Acestea conțin în mod natural o substanță care creează acid uric. Acumularea de acid uric poate cauza probleme renale și de gută pentru cei care sunt deja susceptibili.

Sardinele la conservă sunt bogate în sare. Dacă încercați să vă reduceți aportul de sare, verificați eticheta înainte de a mânca sardine la conservă.

Numărul de calorii al sardinelor este, de asemenea, un aspect de care trebuie să țineți cont dacă vă urmăriți aportul caloric. Acestea tind să fie un conținut ridicat de calorii, indiferent de tipul de lichid în care sunt conservate.