Peste 955 de milioane de lei au investit românii în prima emisiune de titluri de stat Tezaur din 2021 lansată de Ministerul Finanţelor din care 850.425.746 lei prin unităţile operative ale Trezoreriei Statului şi 104.853.554 lei prin reţeaua de oficii poştale ale Companiei Naţionale Poşta Română. Aceasta reprezintă cea mai mare valoare subscrisă lunar de investitori în cadrul unei emisiuni Tezaur.

Astfel, prima emisiune de titluri de stat Tezaur din anul 2021 lansată de Ministerul Finanţelor a avut peste 21.400 de investitori.

Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu

Titlurile de stat lansate începând cu 4 ianuarie 2021, cu scadenţa de 1, 3 şi 5 ani şi dobânzi anuale de 3,25%, 3,5%, şi 3,75%, sunt în formă dematerializată şi au valoare nominală de 1 leu. Dobânda este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans.

Fondurile obţinute de Ministerul Finanţelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice. „Având în vedere interesul foarte ridicat manifestat de populaţie pentru acest instrument de economisire, Ministerul Finanţelor intenţionează să continue cu o frecvenţă lunară emisiunile în cadrul acestui program pe tot parcursul anului 2021”, se menţionează în comunicat.

Titlurile de stat lansate de Ministerul Finanțelor au putut fi cumpărate: între 4-27 ianuarie de la unităţile Trezoreriei Statului și  între 4-25 ianuarie prin Compania Naţională Poşta Română pentru mediul rural. De asemenea, au putut fi cumpărate între 4-26 ianuarie pentru mediul urban prin Compania Naţională Poşta Română.

„Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. A fost eliminată plafonarea sumelor care pot fi investite de persoanele fizice în cadrul acestor emisiuni”, se arată atunci în comunicatul ministerului. Investitorii au avut posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate prin depunerea unei cereri doar în perioada de subscriere. Dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat, în cazul în care investitorul inițial decedează,  se transferă moştenitorilor, care prezintă documentele legale ce le atestă calitatea.