Suma recuperată anul trecut de companiile de management al creanţelor a fost de 264 de milioane de euro.

Pentru anul 2009, membrii Asociaţiei de Management a Creanţelor Comerciale (AMCC) au raportat o creştere cu 76% a volumului de debite faţă de 2008, respectiv o creştere a valorii datoriilor cu 71%”, a declarat Cristian Ionescu, preşedintele AMCC. Nu acelaşi ritm de creştere l-au avut şi sumele recuperate de companii, cifra de afaceri a industriei crescând cu 25%. Şi asta pentru că sumele pe care companiile reuşesc să le preia de la datornici au scăzut de la circa 35% în 2008, la 20-25%. „Prin urmare, a trebuit să scădem şi preţul cu care cumpărăm creanţele de la bănci şi IFN-uri de exemplu, pentru a ne păstra profitabilitatea.

Băncile şi IFN-urile, îngrijorate de legea falimentului personal

Astfel, mulţi creditori păstrează creanţele mai mult timp înainte de a le vinde, pentru că preferă să mai aştepte şi să încerce singuri recuperarea”, a explicat Cristian Ionescu. El a mai spus că legea falimentului personal ar putea avea un impact asupra vânzării de creanţe, dar că băncile şi IFN-urile vor fi cele mai afectate. „Aceste instituţi sunt îngrijorate de numărul persoanelor care ar putea solicita abuziv intrarea în faliment, pentru a scăpa de plata unor datorii. Noi credem că este nevoie de o astfel de lege, dar, în forma actuală, ea ar determina băncile să ceară garanţii suplimentare şi ar duce la o creştere a costurilor creditării, care, în final, i-ar afecta tot pe bun-platnici”, a spus preşedintele AMCC.

Valoarea totală a cazurilor încredinţate spre colectare pe segmentul persoanelor fizice a fost de 950 de milioane de euro, reprezentând un număr de 3,6 milioane de cazuri. Pe segmentul persoanelor juridice, valoarea cazurilor încredinţate a fost de 150 de milioane de euro, de la un număr de 83.000 cazuri. Peste 85% din sume sunt colectate pe cale amiabilă. „Mai ales în cazul persoanelor fizice, nu rentează să ajungi în instanţă pentru o creanţă mică sau dacă debitorul nu are active pentru o eventuală executare silită. Pe de altă parte, persoanele fizice sunt cele care evită cel mai des instanţele pentru că nu au niciun interes să îşi piardă casele în care locuiesc”, a explicat Ionescu.

Cele mai mult creanţe vin din sectorul bancar, din telecom şi IFN

Valoarea sumelor pe care membrii asociaţiei au reuşit să le colecteze de la persoane fizice a fost de 45,5 de milioane de euro (70.600 de cazuri), iar cele recuperate de la companii au fost de 218 milioane de euro (2,2 milioane de cazuri). Domeniile din care vin cele mai multe creanţe sunt sectorul bancar (50,3%), telecom (22,9%) şi IFN (7%).

AMCC are zece membri care cumulează o cotă de piaţă de 80%. Printre membrii asociaţiei se numără Coface România, EOS KSI România, Creditreform şi Kruk International. Piaţa va continua să crească şi anul acesta, fiind previzionat un avans de 10% al cifrei de afaceri a membrilor AMCC.