Sodiul intră în compoziția sării, fiind unul dintre mineralele esențiale pentru buna funcțio­nare a organismului uman. Cu toate acestea, sarea devine o amenințare pentru sănătate, atunci când este consumată în exces.

Sarea este responsabilă de creșterea tensiunii arteriale, iar un studiu realizat chiar în acest an a constatat că adăugarea sării în alimente reduce cu peste doi ani speranța de viață pentru bărbați și cu un an și jumătate pentru femei.

Conform unui nou studiu al Universității din Edinburgh, sarea poate duce și la schimbări semnificative de comportament, scrie Jerusalem Post.

Aportul zilnic recomandat pentru adulți este mai mic de șase grame, dar, majoritatea oamenilor consumă de obicei aproximativ nouă grame de sare. Acest lucru poate crește tensiunea arterială, ceea ce, la rândul său, crește riscul atacurilor de cord, accidentului vascular cerebral și demenței vasculare.

Deși efectele consumului de sare asupra inimii și sistemului circulator au fost studiate, nu se știa aproape nimic despre efectele sale asupra comportamentului uman.

O dietă bogată în sare a crescut cu 75% nivelul hormonului de stres la șoareci

Studiul cercetătorilor de la Universitatea din Edinburgh  a constatat că o dietă bogată în sare a crescut cu 75% nivelul hormonului de stres la șoareci. Șoarecii au, de obicei, o dietă săracă în sare, dar aici consumul de sare a imitat aportul uman.

Cercetătorii au descoperit că nivelul hormonului de stres în repaus crește, iar răspunsul hormonal al șoarecilor, în fața stresului, a fost dublu, față de cel al rozătoarelor care au avut o dietă normală. Mai exact, sarea a crescut activitatea genelor responsabile cu proteinele creierului care controlează răspunsul organismului la stres.

Un aport mare de sare schimbă modul în care creierul face față stresului

Profesorul Matthew Bailey, de la Centrul pentru Științe Cardiovasculare al Universității din Edinburgh, a afirmat că ”oamenii sunt ceea ce mănâncă”, iar înțelegerea modului în care alimentele bogate în sare afectează sănătatea mintală este un pas important. Această cercetare arată că un aport mare de sare schimbă modul în care creierul nostru face față stresului, adaugă el.

Există diferențe majore în modul în care animalele și oamenii absorb, folosesc și metabolizează sarea, potrivit cercetătorilor. De aceea, comparațiile dintre rozătoare și oameni ar trebui interpretate cu prudență, având în vedere incertitudinea în estimarea aportului minim de sare la șoareci.

Sarea în exces, asociată cu riscul crescut de hipertensiune arterială

Sodiul acţionează ca un electrolit în organism, ajutând la reglarea presiunii sângelui, la echilibrarea între acid-bază şi apă în fluidele organismului din interiorul celulelor și este vital pentru funcţionarea adecvată a sistemului muscular şi nervos.

Consumul excesiv de sare a fost asociat cu riscul crescut de hipertensiune arterială, care, la rândul ei, este un factor de risc pentru boli de inimă și accident vascular cerebral. Hipertensiunea arterială este și o cauză a bolilor de rinichi.