Cu toții știm că dacă mâncăm prea multă pâine, luăm în greutate. Consumul excesiv de pâine poate cauza însă și diabet sau dezechilibre de natură neurologică, cum ar fi de exemplu boala celiacă, artrită reumatoidă sau chiar și demență.

Medicul specialist Cristina Popescu susține că, deseori, pâinea neagră este făcută cu cacao. Aceasta mai spune că ideal ar fi să alegem pâinea integrală, chiar dacă făina integrală este tot mai greu de găsit.

”Noi nu mai consumăm pâine ca odinioară, până și pâinea neagră este făcută cu cacao. Puteți spune că alegeți pâine cu cereale, dar problema este că nu se mai găsește făină integrală”, a spus aceasta.

Ce se întâmplă dacă nu mâncăm pâine?

Există o serie de beneficii dacă reducem consumul de pâine.

Primul ar fi faptul că putem slăbi. Făina, fie ea albă sau integrală adaugă calorii care nu au nicio valoare nutritivă pentru organism și care se depun sub formă de țesut adipos.

De asemenea, avem mai multă energie. Carbohidrații cresc brusc nivelul zahărului din sânge, ceea ce ne dă energie, însă apoi scade la fel de rapid și atunci apare senzația de oboseală. Acest lucru se întâmplă și din cauză că activează dependența în anumite zone ale creierului.

Dacă nu mai mâncăm pâine, vom avea și o digestie mai bună. Grâul conține lectine care împiedică digestia completă și care pot produce daune semnificative sistemului digestiv.

Consumul redus de pâine scade și riscul apariției unor afecțiuni grave, cum ar fi diabetul de tip 2 sau probleme cardiace.

Pâinea integrală, cea mai bună soluție

Și părerile nutriționiștilor sunt împărțite. Medicul nutriționist Diana Artene spune că ea consumă pâine albă, dar cea integrală este mai sănătoasă, deoarece conține mai multe vitamine, minerale și fibre.

„La început am făcut pâine la mașina de pâine, și era minunată. Mirosul de pâine proaspătă umplea casa și puteam fii sigură că-mi hrănesc familia cu o pâine cu etichetă mai scurtă decât cea de la cola. Folosesc cam 1 kg făină albă 650 direct de la sursă și nu mă stresez că are sau nu fibre, că este sau nu integrală.

Îmi place pâinea albă făcută de mine, de mama sau de soacra mea. Și – da! – evident că pâinea integrală este mai sănătoasă pentru că multe din vitaminele, mineralele și cam toate fibrele din grâu se pierd în făina cu grad mic de extracție (cu cât este mai mic cu atât făina este mai albă și se obține mai puțină făina per kilogramul de grâu)”, a declarat aceasta.