Noiembrie a fost luna în care Delta a  provocat toate infecțiile cu SARS-CoV-2 din Statele Unite. Acum a ajuns la 0,1%. Pe val este acum Omicron, arată analiza din The Atlantic, semnată de  Katherine J. Wu. A cărei concluzie este mai mult decât alarmantă: o amenințare în scădere nu e nici pe departe una inexistentă, așa că ar fi prematur să i se spună „adio” variantei Delta.

”Bănuiala mea este că Omicron va prelua controlul.” E o schimbare față de refrenul pe care mulți experți îl fredonau cu doar câteva săptămâni în urmă, când se întrebau dacă Delta și Omicron ar putea circula într-o variantă unu la unu”, spune Katia Koelle, virolog evoluționist la Universitatea Emory,  care se temea de această posibilitate.

Delta nu și-a dat obștescul sfârșit

Dar, în timp ce unii oameni de știință se grăbesc să cânte prohodul variantei Delta,  Katie Gostic, expertă în boli infecțioase la Universitatea din Chicago, dar și alți experți, nu crede că Delta și-a dat obștescul sfârșit. Oricât de puțin probabil pare acum, o revenire în forță a variantei Delta nu trebuie subevaluată. Delta este încă varianta de top în unele părți ale lumii, iar asta înseamnă că va continua să reprezinte o amenințare. După ce Omicron a surprins lumea în mod complet neașteptat, „cu siguranță nu aș paria acum pe dispariția Deltei”, afirmă și Lisa Gralinski, medic coronavirolog la Universitatea din Carolina de Nord.

Într-adevăr, Omicron a luat fața variantei Delta în Statele Unite și în multe alte țări. Deși varianta mai veche se agață de viață cu disperare, probabil că încăpățânarea ei va continua totuți să fie călcată în picioare de vărul său mai viclean, Omicron.

Delta poate fi considerată o amatoare, iar Omicron cu atât de multe mutații, intră în categoria profesioniștilor. Paleta actuală de vaccinuri previne forma severă a bolii și decesul cauzate de orice versiune a SARS-CoV-2. Dar anticorpii care o împiedică pe Delta să colonizeze gazdele vaccinate se luptă acum să facă față Omicron, ceea ce înseamnă că tot mai mulți oameni sunt vulnerabili la infecția cu noua variantă.

Cel mai rău scenariu posibil: Delta și  Omicron vor face echipă

Omicron ar putea, de asemenea, să-și consolideze propriul succes. Imunitatea indusă de vaccinuri nu face o treabă prea bună în a ne proteja de Omicron. Dar atunci când Omicron infectează vaccinații, pare să consolideze și apărarea anti-Delta.  Asta ar putea însemna că, pe măsură ce Omicron infectează mai mulți oameni vaccinați, cu atât Delta va avea mai puține gazde ospitaliere. În „cel mai rău scenariu posibil”, a spus Gostic, Delta s-ar putea transforma în ceva capabil să-l ajungă din urmă pe Omicron, iar cei doi vor face echipă.

Noua variantă ar putea fi o progenitură bizară a Alpha

Și mai complicat ar fi dacă o fiică a Delta va reuși să-l depășească definitiv pe Omicron, răzbunându-și astfel ruda alungată de la putere. Sau poate că următoarea variantă care va uzurpa tronul global va fi o progenitură bizară a Alpha sau cu totul altceva. În același mod în care Omicron nu a fost un descendent direct al Delta, următoarea variantă cu care am putea să ne confruntăm nu va răsări neapărat din Omicron.

Modul în care Delta se agață de viață se schimbă de la o zi la alta. Cercetătorii investighează deja o subvariantă a Omicron, BA.2, care se extinde în țări precum Danemarca cu o viteză surprinzătoare.

Chiar și acum, Delta are mai multe oportunități decât credem de a infecta oameni, de a-și reproduce și a-și modifica genomul. Și nu e ceea ce ne dorim. Delta este considerată cea mai mortală variantă SARS-CoV-2 identificată până în prezent, iar descendenții săi ar putea foarte bine să păstreze sau chiar să-și pună bazele pe apucăturile ei extrem de letale.

Moștenirea Delta nu va fi uitată prea repede

Chiar dacă Delta va dispărea în scurt timp, moștenirea sa nu va fi uitată prea repede. Cât timp a fost regină, Delta a infectat nenumărați oameni din întreaga lume, lăsând în urma ei afecțiuni grave și moarte. Delta scoate capul în testele de coronavirus. Delta umple și acum spitalele. Delta încă pune la încercare capacitatea societății de a avea grijă de bolnavi. O amenințare în scădere nu este una inexistentă. Până când Delta nu va dispărea, ar fi prematur să ne luăm adio de la ea.