Joi, 12 ianuarie, Octavian Jurma a explicat oamenilor pe facebook datele oficiale ale unui raport internațional despre Omicron. Acesta a enumerat trei aspecte pozitive ale tulpinii sud-africane, dar a punctat și impactul negativ al Omicron asupra organismului uman.

„Avem o confrimare că Omciron este nativ mai puțin sever decât Delta”

În urma analizelor medicale din laborator, s-a constatat că șansele de spitalizare ale persoanelor infectate cu Omicron sunt cu 50% mai mici decât ale oamenilor contaminați cu Delta, durata internării în spital fiind și ea redusă.

„Date recent publicate și din California de Sud (Southern California), unul din cele mai vaccinate state din SUA, California de Sud este mai apropiată de Africa de Sud ca profil față de statele din nord care au fost mai puternic afectate de valul Omicron.

Perioada analizată: 30 noiembrie 2021 – 1 ianuarie 2022. SGTF = Omicron (aproximatie) / No SGTF = Delta (aproximatie)

Este important să înțelegem că aceste în aceste grafice vedem valori relative Omicron față de Delta din total. Avem însă și o confrimare că Omciron este nativ mai puțin sever decât Delta cu aproximativ.

Concluziile sunt sumarizate in imagine si confirma cel mai optimist scenariu la care ne putem astepta si pa baza datelor din Africa de Sud (toate datele la 14 zile de la confirmare):

Partea pozitiva:

– spitalizari: 50% reducere fata de Delta

– ATI: 75% reducere fata de Delta

– durata spitalizari: 70% reducere fata de Delta

– Decese: irelevante la 14 zile dar 75% reducere fata de Delta dupa datele din Africa de Sud (50% mai putine decese in randul celor spitalizati)„ a scris acesta pe facebook.

„Omicron este mai periculos decât Delta pentru copiii mici și tineri”

În ciuda aspectelor pozitive, medicul epidemiolog atrage atenția oamenilor să nu neglijeze protecția împotriva COVID-19 deoarece Omicron  are un impact negativ puternic asupra organismului nostru.

Partea negativa:

Se confirmă că Omicron este mai periculos decât Delta pentru copiii mici (sub 10 ani) și tineri (20-40 de ani).

Pentru cei nevaccinați și care nu au trecut prin infecție riscul rămâne foarte ridicat. Omicron este cu doar 25%-30% mai puțin virulent nativ decât Delta deci este cu 50-70% mai virulent decât varianta ancestrală (cea care a provocat dezastrul din Lombardia).

Putem considera că pentru România scenariul realist/pesimist este că impactul va fi apropiat de Alpha în populația nevaccinată și impactul relativ redus la maxim 50% față de Delta. În termeni absoluți situația în vârf poate fi mai gravă decât în valul Delta.

Limitări: 14 zile e un interval scurt, ar fi fost preferabil 21 de zile pentru ca Omicron debutează mai rapid dar evoluează similar pe termen lung”, a scris Octavian Jurma pe facebook.