Cu o săptămână în urmă, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu inspectorii vamali din Constanța și comisari ai Gărzii de Mediu, au controlat trei containere de proveniență din Canada care conțineau 500 de tone de deșeuri textile.

Poliţiştii au trimis înapoi containerele expeditorilor

Acestea trebuiau să fie preluate de o firmă din județul Mureș, însă autoritățile au intervenit la timp pentru a împiedica cumpărarea deșeurilor, reușind ulterior să le trimită înapoi expeditorilor.

”Declarativ, documentele arată că în containere sunt haine second hand, dar în realitate, nimeni nu ar putea purta ce este acolo. Sunt nenumărate investigaţii în derulare, iar zeci de astfel de transporturi au fost blocate la intrarea în ţară sau returnate expeditorilor, înainte de a umple şi mai mult depozitele de deşeuri.

Textilele sunt o mare problemă, având nevoie chiar şi de zeci de ani pentru a se descompune şi, din păcate, sunt prea puţini reciclatori dornici să le preia, pentru a le reintroduce în procesul de producţie”, a declarat Comisarul General al Gărzii Naționale de Mediu despre situația actuală a deșeurilor.

Sub umbrela „SH” se încearcă în fiecare an introducerea în ţară a mii de tone de deşeuri textile, care nu ar putea fi vândute niciodată într-un magazin second hand

Comisarul a mai specificat că importarea de deșeuri nu este o practică rar întâlnită pe teritoriul țării noastre.

”Sub umbrela „SH” se încearcă în fiecare an introducerea în ţară a mii de tone de deşeuri textile, care nu ar putea fi vândute niciodată într-un magazin second hand, din cauza gradului avansat de uzură în care se află”, a mai precizat Mărioara Artemis Gătej.

În cazul cercetării din Constanța, specialiștii au constatat alte containere în care se aflau aproape 80 de mii de kg de îmbrăcăminte nefolositoare, care nu au fost supuse procesului de dezinfectare și dezinsecție așa cum se procedează în cazul hainelor de acest tip.

Organele responsabile, și anume, Garda de Mediu și Agenția Națională pentru Protecția Consumatorului că acestea nu pot fi comercializate în niciun fel pe teritoriul României dată fiind starea de degradare a textilelor.