Pericol mare pentru România, în cazul în care Rusia va decide, până la urmă, să invadeze Ucraina.

Ce opţiuni are Vladimir Putin pentru o incursiune în Ucraina?

Există un scenariu, mai puţin probabil ce-i drept, în care “ar putea ajunge în Transnistria şi pe Dunăre, la nordul braţului Chilia”. Este opinia istoricului Armand Goşu, profesor asociat la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti şi expert în probleme de securitate.

Totuşi, Vladimir Putin ar putea opta şi pentru o acţiune hibridă, mai puţin obişnuită şi în care să nu fie atât de vizibilă agresiunea, astfel încât să nu fie declanşate imediat sancţiunile cu care ameninţă Occidentul.

“Sunt mai multe variante. Putin ar putea face ceva neobişnuit, o acţiune hibridă, în care să nu fie atât de evidentă agresiunea ca să nu declanşeze imediat sancţiunile Occidentului. În care Berlinul şi Washington-ul se ceartă dacă e atac, incursiune, întâmplare nefericită sau… soldaţii ruşi au alunecat pe o coajă de banană.

Ruşii pot să facă asta prin intermediul corpurilor de armată locale din Doneţk şi Lugansk – vorbim de 20.000 de oameni destul de bine antrenaţi, care ar putea să întindă o capcană trupelor ucrainene şi să încerce să le atragă în nişte lupte”, a declarat Armand Goşu, într-un interviu publicat pe Republica.ro.

Nu vom avea parte de un război pe un front extins

Un război la scară mare nu este exclus, dar Armand Goşu crede că este un scenariu foarte puţin probabil.

“Nu vă închipuiţi că pleacă ruşii spre Kiev cu tancurile.

E o grupare prea mică, de doar 130.000 de oameni, pentru o operaţiune de anvergură cum ar fi cea presupusă de ocuparea militară a Ucrainei”, a mai precizat istoricul.

Scenariul de coşmar pentru România. Ruşii ar putea ajunge până la Dunăre?!

Un alt scenariu ar fi avea în vedere acţiuni în zona Donbasului, de unde mai multe brigăzi să avanseze spre sud, unind Rusia cu peninsula Crimeea. Expertul în probleme de securitate a mai vorbit şi despre alt scenariu puţin probabil, în care trupele ruseşti ar putea avansa până la Dunăre.

“Să forţeze spre sud, spre Mariupol, pe malul Mării Azov şi apoi al Mării Negre. Să obţină un culoar teritorial, care să unească teritoriul Rusiei cu peninsula Crimeea. E clar că ruşilor nu le ajunge doar acel pod minuscul de la Kerci.

Peninsula Crimea în ultimii ani s-a deşertificat, se transformă în Sahara. Ei trebuie să găsească nişte soluţii pentru a menţine viaţa în Crimeea. Ai anexat-o nu ca să o transforme în dune de nisip.

Apoi, din Crimeea ruşii ar putea avansa spre Odesa. Ăsta e un scenariu şi mai puţin probabil, dar trebuie luat şi el în calcul. Rusia ar putea ajunge în Transnistria şi pe Dunăre, la nordul braţului Chilia. Asta ar duce la sancţiuni foarte dure”, a mai precizat Armand Goşu în analiza sa.