În perioada 24 iunie – 30 august  2019, în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2019, echipe de medici veterinari oficiali au verificat modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind producerea, prelucrarea, depozitarea, transportul şi comercializarea produselor alimentare. Inspectorii ANSVSA. au verificat 2448 de unități localizate în cele şapte zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia – Vama Veche.

Tipurile de unităţi vizate au fost: cantinele taberelor şcolare, depozitele alimentare, unităţile de tip supermarket şi hipermaket, magazinele alimentare, pensiunile turistice, laboratoarele de cofetărie şi patiserie, beach – baruri, restaurantele şi alte unităţi de alimentaţie publică, în care se prepară şi se servesc alimente. Astfel, controalele s-au desfășurat în: 944 de restaurante, 47 de pizzerii, 295 de unităţi tip fast-food, 54 de braserii, 153 de unităţi tip bufet, 228 de  baruri, 6 cafe baruri, 12 snack baruri, 8 unități tip bistro, 2 unități catering, 40 de cantine din tabere școlare, 8 pensiuni, 393 de magazine alimentare, 23 de cofetării/patiserii, 126 de laboratoare cofetărie patiserie, 33 de  rulote, o rotiserie, 15 tonete,  16 depozite alimentare, 20 de supermarket-uri, 12 unități comercializare produse congelate, 5 carmangerii, 3 unități de procesare lapte și 4 autoutilitare.

În urma controalelor s-au constatat neconformităţi cu privire la manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar, nerespectarea condiţiilor de igienă în spaţiile de producţie, ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea în condiţii necorespunzătoare a acestora, comercializarea produselor de origine animală cu termen de valabilitate expirat, nedemonstarerea trasabilității produselor alimentare, nemenținerea 48 de ore a probelor de preparate culinare, folosirea  ambalajelor, ustensilelor, recipientelor şi utilajelor în stare insalubră, efectuarea transporturilor de produse de origine animală cu mijloace de transport neautorizate sanitar-veterinar, absenţa documentelor care descriu procedurile elaborate cu privire la principiile HACCP.

În urma constatării acestor nereguli, inspectorii ANSVSA au aplicat 298 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 2.776.300 de lei, şi au confiscat 481 kg de produse alimentare improprii consumului uman, care au fost dirijate către o unitate de neutralizare. În plus, au fost emise o Ordonanță de interzicere a activității pentru o unitate tip bufet, precum și patru Ordonanţe de suspendare temporară a activităţii pentru trei unități tip fast-food și o unitate procesare lapte.

Ca urmare a eforturilor depuse de către inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor care au activat în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2019 nu s-au înregistrat episoade de toxiinfecții alimentare care să pună în pericol sănătatea și viața publică, informează ANSVSA.