Riscul pentru România este foarte mare, în cazul în care centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare de pe teritoriul Europei, ar fi vizată de un incident nuclear sau chiar ar sări în aer.

Europa intră în panică! România, pe lista ţărilor aflate în pericol în cazul unui dezastru nuclear la Zaporojie

Occidentul a intrat deja în alertă, iar americanii au trimis în Ucraina aeronava WC-135 Constant Phoenix, singura capabilă să detecteze radiaţiile nucleare.

Ucraina îi acuză pe ruşi că ar pregăti ceva la Zaporojie, iar şeful serviciilor secrete de la Kiev afirmă că Moscova a ordonat deja evacuări masive ale personalului de la centrala nucleară Zaporojie, evacuări care sunt deja în curs.

În tot acest timp, Europa este tot mai îngrijorată, pentru că o scurgere radioactivă ar afecta nu mai puţin de 13 ţări, afirmă specialiştii de la Institutul ucrainean de Hidrometeorologie. România este şi ea pe listă.

Vorbim aşadar despre Rusia, Ucraina, Belarus, Belarus, Republica Moldova, Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, România, Serbia, Ungaria, Slovacia și Cehia.

În eventualitatea tragică a unei explozii la centrala nucleară Zaporojie, populaţia va trebui evacuată pe scară largă, având în vedere norul radioactiv ce se va forma şi care va avea efecte devastatoare pentru ani de zile. Imediat vorbim despre expuneri acute la radiaţii, însă pe termen lung se va înregistra o creştere a numărului de cazuri de cancer înregistrate în rândul populaţiei.

Numărul de cazuri de cancer ar putea exploda în următorii ani

„Oamenii care vor fi expuși la un nivel mic sau mediu de radiații vor suferi de o intoxicație acută cu radiații, și se pot recupera.

Asta se poate întâmpla în zile, săptămâni sau luni, dar pentru cei supuși la doze mici, în anii care vor urma, se pot îmbolnăvi de cancer”, afirmă Ross Peel expert la Centrul de Știință și Securitate de la Colegiul Regal din Londra, citat de jurnaliştii The Sun.

În cazul unui nor radioactiv de proporţii, acesta ar putea ajunge în toate colţurile continentului, având în vedere poziţionarea centralei nucleare de la Zaporojie.

„În unele cazuri, frica de radiații va fi mai periculoasă decât radiațiile propriu-zise, fie că vorbim despre valurile populației care fuge din zonă, ori spitalele supraaglomerate.

Deci o mare problemă a guvernelor va fi tratarea unui număr mare de pacienți”, precizează MV Ramana, profesor la Universitatea din British Columbia.

În urmă cu mai multe luni, era prezentată şi o estimare video privind modul în care un nor radioactiv s-ar putea răspândi în Europa, plecând de la Zaporojie.