Direcția Națională Anticorupție (DNA) efectuează percheziții la Primăria Capitalei. Inspectorii anticorupție cer autoritzațiile semnate de către primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, și de către arhitectul șef Matei Damian.

Descinderile au loc în urma unor plângeri penale ale fostului arhitect șef al Capitalei. Plângerile penale au fost făcute pe numele lui Matei Damian, actualul director de la urbanism.

În urma unui control al Inspectoratului de Stat în Construcții au fost găsite 260 de autorizații de construcții date ilegal.

Surse Antena 3 au declarat că inspectorii DNA au urcat și la etajul 1 al Primăriei Capitalei, acolo unde este și biroul edilului Nicușor Dan, însă acesta nu se afla la momentul respectiv în instituție.

Nicușor Dan, denunțat la DNA de FACIAS

În urma emiterii a mai multe certificare de urbanism și autorizații de construcție ilegale de către primarul general al Capitalei și de către un alt funcționar din cadrul Primăriei Capitalei, Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a anunțat că a depus un denunț la DNA.

“Concret, în lunile aprilie-mai 2023, 230 de certificate de urbanism și 15 autorizații de construire au fost emise, având la bază semnătura unui angajat care nu avea dreptul să facă acest lucru. Vorbim despre uzurparea calității oficiale de arhitect-șef al Municipiului București. Faptele s-au petrecut cu complicitatea primarului general Nicușor Dan care l-a și recompensat pe funcționarul uzurpator”, precizează FACIAS.

Ilegalitățile au fost descoperite de ISC

Inspectoratul de Stat în Construcții a fost instituția care a scos la iveală că Matei Damian a semnat sute de acte de urbanism, iar acestea au fost, ulterior, emise prin semnătura primarului general al Capitalei.

Acest lucru se întâmpla în perioada aprilie-mai, atunci când Matei Damian ocupa funcția de director executiv al Direcției General de Urbanism și Amenajarea Teritorială din Primăria Capitalei.

Funcția ocupată de acesta este foarte importantă având în vedere că legea spune că autorizația de construire poate fi semnată de către primar, secretarul primăriei și de arhitectul-șef sau de persoana cu responsabilitate în domeniul urbanismului din aparatul propriu al emitentului.

În mod normal, directorul executiv al Direcției General de Urbanism și Amenajarea Teritorială din Primăria Capitalei nu putea semna autorizațiile decât dacă avea o delegare a atribuțiilor din partea arhitectului-șef, ceea ce nu s-a întâmplat.

Așadar, toate autorizațiile și certificatele au fost semnate ilegal, lucru despre care Nicușor Dan știa, având în vedere că a emis aceste acte.

“FACIAS consideră că aceste nereguli vor avea consecințe serioase, care vor presupune inclusiv  anularea autorizațiilor de construire, toate acestea aducând prejudicii semnificative beneficiarilor acestora și cetățenilor Capitalei, în general”, adaugă Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului.