Pentru succesele obtinute de-a lungul anilor, indiferent de munca prestata, Crenguta Dana Rosu gaseste, cu modestie, o explicatie: „Am un inger pazitor care, recunosc, este mai bun cu mine decat as merita.”
Prima experienta de comunicare a avut-o catre sfarsitul anilor ‘80, in calitate de inginer stagiar pe santier. Echipata cu cizme de cauciuc, salopeta si pufoaica, Crenguta a decis sa nu dezamageasca diversele categorii de „public-tinta” care alcatuiau Brigada 8 Balaria.
Prima categorie era reprezentata de foarte tinerii muncitori, de 16-18 ani, care locuiau in baraci. A doua era formata de muncitorii varstnici, legati prin intermediul familiilor de diverse zone ale tarii si care faceau naveta. Un alt nivel era constituit de maistrii si sefii de echipa, care aveau alt tip de pregatire, precum si orgolii profesionale uriase. Lupta dintre maistru si inginer – mai ales cand ultimul e femeie – este de notorietate. In prima faza, Crenguta a preferat sa lucreze pe teren, intr-un mediu hiperdominant masculin, cunoscand faptul ca femeile de la birouri erau foarte prost privite. Era mentalitatea omului care produce ceva vizibil, cu propriile maini, si care considera ca ii tine in spate pe cei care se ocupa de hartogaraie.
Contactul cu diverse tipuri de oameni a obligat-o sa gaseasca formule de comunicare diferite. Se pare ca a reusit. Privind in urma, considera ca munca pe santier a fost o prima pregatire practica si o experienta fascinanta pentru ceea ce avea sa faca mai tarziu.
Dupa trei ani, a dat concurs la Institutul de Inginerie Tehnologica si Proiectare pentru Industria Chimica, unde tatal sau lucra de foarte multa vreme. Pentru a nu-l dezamagi, a invatat pentru acel examen mai mult decat a facut-o in toata studentia, parcurgand in timp record sute de pagini de bibliografie. A lucrat acolo doar cateva luni, simtind ca e un domeniu care incepe sa moara. In plus, era obisnuita cu ritmul alert de pe santier, cand incepea munca la ora 7.00 si, uneori, la sfarsit de luna, o termina la 2.00 noaptea.
In acel timp, a vazut la tv o reclama in care tineri avand anumite calitati erau invitati sa sustina un test pentru a se angaja la Guvernul Romaniei. Considerand ca indeplinea criteriile si ca experienta de gazetar din timpul studentiei ar putea fi un atu, s-a prezentat la examen. Intr-un fel, „L