Cu un buget de numai 17.000 de euro, cu fonduri Sapard si prin imprumuturi subventionate se poate realiza o pensiune la cheie, cu multa rabdare si cu speranta ca in urmatorii ani aceasta va deveni o investitie de aur.


O pensiune agroturistica cu zece camere de inchiriat costa minimum 160.000 euro, numai constructia, atunci cand are o suprafata desfasurata de 400 mp. Apoi se adauga terenul, care trebuie sa fie situat intr-o zona turistica cu infrastructura dezvoltata si care mai creste bugetul cu minimum 17.000 euro. Atunci cand este vorba insa de Valea Prahovei, terenul costa minimum 100.000 euro, in conditiile in care este nevoie de o suprafata de cel putin 1.000 mp, pentru a se putea amenaja si locuri de parcare.

Vestea buna este ca din acesti bani, investitorul nu trebuie sa aiba in mana decat 17.000-18.000 euro, adica 10%. Restul, o parte ii poate primi cu dobanda subventionata prin programul Fermierul al Ministerului Agriculturii si o alta parte prin finantarea nerambursabila, de pana la 50% din totalul cheltuielilor eligibile, prin programul Sapard.

“Preturile de constructie la pensiuni, cu tot cu tva, proiect, autorizatii si finisate la cheie sunt de 400 euro/mp, pentru cele de doua margarete, 550 euro/mp pentru cele de trei si 700 euro/mp pentru cele de patru margarete”, declara Sorin Cristea, manager al firmei Construct Group, care a realizat numeroase astfel de investitii in tara. Ridicarea constructiei si amenajarea ei dureaza intre 90 si 120 de zile.

Pentru client, cu cat numarul de margarete este mai mare, cu atat confortul este sporit, dar pentru investitor mai multe margarete inseamna mai multe locuri de parcare asigurata, suprafete mai mari ale camerelor, bai individuale si finisaje mai scumpe. Consultantii ne sfatuiesc sa editam un studiu de piata si sa aflam ce categorie de clienti avem in vedere – de lux, medii sau pensionari si tineri. Acest lucru se stabileste si in functie de localitatea si zona unde se afla terenul. Ceva nou, in afara de designul si de calitatea constructiei, mai poate fi adaugat prin servicii sau prin inventarea unui specific – crama, pensiuni pentru pescuit sau pentru vanatoare, pentru ski si chiar organizarea unor evenimente pentru turisti – in Maramures si Bucovina, de exemplu, se pun in scena obiceiuri de sarbatori.

Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC) incurajeaza astfel de manifestari. “De Paste, incondeierile de oua si masa pascala traditionala din zona Bucovinei au atras cei mai multi turisti”, declara Irina Sava, director de marketing in cadrul agentiei. “In urma cu 12 ani, putini stiau despre “turismul rural” si aveau incredere in viitorul pensiunii agroturistice. Astazi, reteaua ANTREC cuprinde 3.500 de pensiuni omologate si in curs de omologare, cu peste 20.000 de locuri de cazare, unele dintre ele avand conditii la standarde europene”, adauga Irina Sava.
Foarte multi dintre turisti sunt atrasi de frumusetea peisajelor, de viata in natura si de modul de viata al oamenilor de la tara, spun reprezentantii ANTREC, mai ales oraseni, din care bucurestenii bat recordul. Interesant este ca si la capitolul investitii, tot acestia conduc in top, majoritatea celor care construiesc pensiuni fiind din mediul urban si mai ales din Capitala.

Ce recomanda consultantii

• “Trebuie sa aiba foarte clar conturat segmentul de piata caruia urmeaza sa i se adreseze cu serviciile sale, caracteristicile acestui segment, precum si modul in care va realiza
promovarea serviciiilor oferite”, declara Marian tutui, consultant in cadrul firmei Sigma Business Consult din Bucuresti.



• “Amortizarea unei asemenea investitii variaza foarte mult, depinzand in primul rand de gradul de ocupare care urmeaza sa fie realizat. Astfel, pentru o investitie intr-o pensiune turistica cu grad de confort de trei margarete si cu 20 de locuri de cazare, pornind de la premisele unui grad mediu anual de ocupare de 50-60%, recuperarea investitiei se face in 6-7 ani”, declara Marian tutui. Potrivit acestuia, trebuie tinut cont de mai multi factori atunci cand se doreste un grad de ocupare cat mai mare. “Primul ar fi potentialul turistic oferit de zona, din punctul de vedere al resurselor naturale si al resurselor antropice – monumente istorice, de cult, de arta si arhitectura, muzee si case memoriale, etnografie si folclor.

• Esentiala este infrastructura din zona – accesul facil in localitate, in apropiere de rute importante de transport si pe drumuri accesibile, precum si existenta utilitatilor esentiale pentru desfasurarea activitatii.

Concurenta existenta in zona este un alt factor important, fiind recomandat ca prin investitia realizata sa se aduca ceva nou pe piata”, adauga consultantul firmei Sigma Business Consult.

Statul si uniunea Europeana aloca fonduri

Pentru finantare, pot fi accesate diferite programe, care faciliteaza dezvoltarea unei afaceri cu pensiuni.

Cu bani de la Sapard si de la bancile comerciale, cu dobanzi subventionate de stat, prin programul Fermierul, bugetul minim cu care poate incepe un investitor o afacere cu o pensiune este de numai 10% din devizul estimat al lucrarilor.


“Efortul financiar se reduce la jumatate, daca intreprinzatorul apeleaza la fondurile nerambursabile oferite prin programul SAPARD.

Finantarea nerambursabila maxima care poate fi obtinuta in cadrul Masurii 3.4, submasura Turism rural este de 100.000 euro”, declara Marian tutui, consultant in cadrul firmei Sigma Business Consult din Bucuresti.

Acesti bani sunt cel mai greu de obtinut, pentru ca trebuie realizat un proiect si investitia trebuie sa se deruleze in maximum doi ani. Toate cheltuielile trebuie sa fie eligibile, adica sa aiba justificare prin facturi si chitante.

Se pot obtine bani prin programul Sapard atat pentru constructia pensiunii, cat si pentru amenajarea unor balti de peste, podgorii sau alte atractii turistice, care pot constitui si investitii cu potential agricol.

Se pot obtine fonduri chiar si pentru desfasurarea unor activitati mestesugaresti, care la randul lor pot constitui o atractie pentru turisti.

Pentru a se obtine fonduri, trebuie sa existe un plan de afaceri, important fiind sa se faca devizul dupa un caiet de sarcini, agreat de agentia Sapard si de Ministerul Transporturilor, Turismului si Constructiilor, care da autorizarea ulterioara a pensiunii si o introduce in circuitul turistic.
Pentru ca succesul sa fie mai rapid si pentru ca finantarea sa nu fie doar o himera, este de dorit ca la intocmirea documentatiei sa se apeleze la o firma specializata.

Pentru restul de bani necesari pentru realizarea investitiei, Ministerul Agriculturii aloca, de curand, facilitati pentru obtinerea unor linii de credite si pentru pensiuni. Prin programul Fermierul se dau credite prin Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), Banca Romana de Dezvoltare si Carpatica, in valoare de 17.500 – 875.000 lei (5.000 – 250.000 euro), pe o perioada de maximum zece ani cu o dobanda de 5% pe an, cu o perioada de gratie de pana la cinci ani, pentru cofinantarea realizarii de pensiuni si ferme.

Acesti bani se pot imprumuta, in conditii avantajoase, atat pentru investitii finantate de Sapard, cat si pentru investitii directe in obiective cu caracter agroturistic sau pentru productie agricola.
CEC-ul este chiar mai marinimos si aloca credite si pentru mai mult decat permite Ministerul Agriculturii, dar restul imprumutului este alocat la nivelul pietei, la o dobanda
nesubventionata.

Odata cu aderarea la Uniunea Europeana vor aparea din ce in ce mai multe facilitati pentru finantarea pensiunilor.