Ministrul Muncii a explicat recent că există trei variante în privința reformei pensiilor din sistemul public, aferentă cererii de plată numărul 4.

„În privința reformei pensiilor din sistemul public, sunt acele trei variante pe care le-am înaintat pentru discuție. Începem dezbaterile. Este reforma pensiilor aferentă cererii de plată numărul 4”, a declarat Marius Budăi la Realitatea TV.

Marius Budăi spune că trebuie găsite soluții

De asemenea, ministrul a ținut să sublinieze că trebuie găsite soluții, în ciuda faptului că PNRR a fost „scris foarte prost”.

„Vom implementa această reformă până atunci, dar nu oricum (…). Am avut și avem în continuare un PNRR care a fost secretizat, scris la secret și scris foarte, foarte prost, cel puțin în domeniul Ministerului Muncii, foarte prost, dar noi suntem aici să găsim soluții, nu să găsim vinovați, și trebuie să continuăm în implementarea acestor lucruri astfel încât fondurile atât de necesare României să nu fie puse în pericol – și așa vom face”, a mai spus Marius Budăi.

Acesta a lansat și un apel la calm, punctând că va veni cu informații clare, atunci când va fi luată o decizie.

„Am o mare rugăminte către toți cetățenii din țară și către dumneavoastră, mass-media. Haideți să procedăm de data asta altfel și să nu zăpăcim pe nimeni în România.

Vă promit că, așa cum cred că m-ați cunoscut până acum, transparent, atunci când decizii vor fi deja luate și puse pe masa de dialog cu partenerii sociali, pentru că eu nu o să fac o reformă la secret și am spus-o, și o repet, nu voi face așa ceva, vă asigur că voi comunica public.

Nu vreau să dau informații nici pe surse, nici informații care încă nu sunt decise sau, mai ales și mai ales, speranțe pe care să nu le putem ulterior îndeplini”, a completat Marius Budăi.

Marius Budăi a explicat noua formulă de calcul a pensiilor

Anterior, ministrul Muncii a explicat și care este noua formulă de calcul a pensiilor.

„Am urmărit, împreună cu colegii mei, două aspecte extrem de importante pentru aceste propuneri pe care le-am înaintat şi le vom discuta în continuare. În primul rând, rezolvarea inechităţilor, după care nicio pensie să nu scadă în urma recalculării.

Şi în acest moment lucrăm la preluarea datelor în format electronic, separăm datele contributive de perioadele asimilate, sporurile cu caracter permanent de sporurile cu caracter nepermanent. Ne pregătim astfel încât atunci când vom avea formula finală, vom avea legea finală, să nu mai dureze multe recalcularea.

Trebuie să ţinem cont de impactul bugetar şi de momentul şi de posibilitatea în timp a României de a susţine un asemenea impact pentru că  trebuie să vedem în cât timp ne propunem sau în cât timp reuşim să rezolvăm aceste inechităţi pentru că aceste inechităţi se rezolvă cu impact bugetar şi este un impact bugetar consistent.

Trebuie să ţinem cont de evoluţia economică şi de evoluţia cifrelor în România şi bineînţeles să ţinem cont că nu suntem într-o perioadă tocmai stabilă din punct de vedere macro-economic la nivel mondial. Toate aceste aspecte trebuie cântărite împreună cu experţii de la Banca Mondială şi cu Ministerul de Finanţe”, a declarat ministrul.