Miercuri, senatorii și-au exprimat votul asupra proiectului de lege privind eliminarea pensiilor de serviciu, rezultând o majoritate de 91 de voturi pentru, 19 voturi împotrivă și o abținere. Proiectul de lege a suferit modificări față de varianta aprobată anterior de guvern, în urma consultării cu oficialii europeni.

Propunerea de reformă pentru eliminarea pensiilor de serviciu a întâmpinat modificări introduse de parlamentarii din partea PSD și PNL. Aceste modificări includ derogări și excepții care ar întârzia implementarea reformei pentru următorii 5 ani și ar prelungi procesul de eliminare a acestor pensii pentru o perioadă de 20 de ani. Proiectul de lege se află astăzi în dezbatere în Camera Deputaților, care deține autoritatea decizională în acest sens.

Condiții noi de pensionare pentru procurori și judecători

Proiectul de lege care reglementează statutul pensiilor de serviciu a suferit amendamente din partea parlamentarilor din partidele PSD și PNL din comisiile de specialitate, deviind de la varianta prezentată inițial de Guvern. Potrivit ultimelor modificări, procurorii și judecătorii vor avea în continuare posibilitatea de a se pensiona până în 2028, după aceleași criterii ca și până acum, indiferent de vârstă, atâta timp cât au acumulat 25 de ani de vechime. În plus, ei vor primi o pensie în valoare de 80% din salariul brut, împreună cu indemnizațiile din ultima lună de serviciu activ.

Amendamentul introdus în legislație include o prevedere privind o perioadă de grație de cinci ani pentru persoanele care primesc pensii speciale.

Pentru următorii cinci ani, condițiile de pensionare care sunt în vigoare în prezent se vor aplica și altor grupuri de pensionari speciali și pensionari militari.

Amendamentul a fost propus de europarlamentarii PSD și PNL, care au justificat prevederea ca fiind necesară „pentru a păstra angajații care altfel ar fi eligibili pentru pensionare, pentru a evita destabilizarea sistemului public cu un număr semnificativ de pensionari”.

Impozitarea cu 15% a pensiilor ce trec de 4.000 lei net

O modificare suplimentară față de varianta declarată și anunțată anterior prevede o cotă redusă de impozitare de doar 15% pentru pensiile de serviciu care depășesc 4.000 de lei net, în loc de 30%, cât se anunțase inițial.

În plus, vârsta de pensionare va crește treptat începând de anul viitor, progresând de la 50 de ani în 2024 la 60 de ani în 2035.

”Proiectul nu prevede desfiinţarea acestor pensii, ci trecerea treptată la pensii pe bază de contributivitate până în 2043”, a explicat preşedintele comisiei de muncă, Adrian Solomon.

Legea cumulului pensie-salariu, modificată

Coaliția PSD-PNL a venit cu modificări privind adoptarea proiectului de lege referitor la legea privind cumulul salariu-pensie. Și în acest caz au fost introduse excepții de la regulă

Prin urmare, anumite categorii de persoane, printre care parlamentarii, membrii ANAF, angajații BNR, personalul ANCOM, personalul din sănătate și educație, vor fi exceptate și vor putea cumula salariul cu pensia.

USR acuză că pensiile de serviciu nu au fost eliminate

Discuția din jurul proiectului de lege în Senat a fost marcată de tensiuni. USR și-a exprimat opoziția față de acest proiect de lege, afirmând că acesta nu face decât să păstreze pensiile de serviciu. Potrivit USR, proiectul de lege nu reduce efectiv nicio pensie specială, nu asigură echitatea generală și nu contribuie la reducerea cheltuielilor cu pensiile.

„Grupul USR a votat asumat împotriva acestei legi (…) fiindcă de fapt nu faceți decât să salvați pensiile speciale. Nu putem aproba prin votul nostru o lege care ar fi trebuit să se numească legea de salvare a pensiilor speciale. De ce? Unu, pentru că nu ați tăiat nicio pensie specială. Doi, nu treceți nicio pensie specială pe contributivitate. Trei, nu ați făcut nicio reformă reală în sistemul de pensii și nu asigurați echitatea generală, cum v-o cer românii. Patru, nu ați redus aproape nicio cheltuială cu pensiile speciale, adică fix ce ne-am asumat prin PNRR și ne cere Comisia Europeană. Cinci, nu ați respectat jalonul”, a transmis liderul USR, Radu Mihail în plenul Senatului.

În schimb, senatorul Radu Oprea a acuzat că ipocrizia celor de la USR nu are limite.

„Vă aduc aminte că aţi avut Ministerul Justiţiei, nu aţi făcut nimic, nu aţi mişcat un deget, chiar nu vă este ruşine? Aşa ceva nu credeam că există în Parlamentul României. Noi facem astăzi ceea ce trebuia făcut de mult timp, vom aduce echilibru în societate, vom răspunde unei probleme care a produs revoltă în rândul cetăţenilor, pentru că inegalităţile întotdeauna sunt cele care stârnesc această revoltă”, a spus el în plen.