În luna iunie 2025, pensionarii din Iași vor beneficia de creșteri importante la pensiile de urmaș. Casa Județeană de Pensii Iași a încheiat a doua etapă de recalculare, prin care sumele primite lunar vor fi ajustate în funcție de fiecare caz. Majorările pot ajunge până la 950 de lei, iar plățile includ și sume retroactive pentru perioadele anterioare.
Pensionarii din Iași primesc majorări la pensiile de urmaș
În luna iunie 2025, pensionarii din Iași vor vedea creșteri semnificative la pensiile de urmaș. Casa Județeană de Pensii Iași a recalculat veniturile, iar beneficiarii pot primi sume suplimentare între 1 și 950 de lei, în funcție de situația fiecăruia.
„Au fost recalculate 10.434 de dosare cu pensiile de urmaș, din care 291 sunt ale beneficiarilor urmașilor CAP (n.r. – Cooperativa Agricolă de Producție).
Creșterea pensiilor va fi cuprinsă între 1 și 950 de lei. La pensiile urmașilor CAP s-a menținut cuantumul la nivelul pensiei minime”, menționează Maria Andronache, director al Casei Județene de Pensii Iași, potrivit bzi.ro.
Cum se desfășoară a doua etapă de recalculare
Procesul de recalculare a pensiilor continuă și în luna iunie 2025 pentru un număr restrâns de beneficiari. Pensionarii care încă nu au primit deciziile vor primi în această perioadă documentele actualizate.
De asemenea, Poșta Română a început distribuirea noilor decizii către pensionari, iar mulți ieșeni au primit deja sumele retroactive.
Beneficiarii recalculărilor sunt în special pensionarii care au lucrat la Cooperativele Agricole de Producție (CAP), cu pensii minime stabilite la 1.281 de lei. Ei vor primi sume retroactive care pot ajunge la aproape 1.000 de lei lunar, pentru perioade cuprinse între septembrie 2024 și prezent.
Casa de Pensii Iași a recalculat peste 8.000 de dosare, în cadrul acestei etape demarate în 2024 și finalizate în aprilie 2025.

Majorări substanțiale pentru pensionarii agricoli
La nivel național, aproximativ 130.000 de pensionari agricoli vor beneficia de creșteri ale pensiilor în cadrul acestei etape a recalculării.
Aceste majorări sunt valabile și pentru cei care se încadrează în prevederile Legii 80/1992. Creșterea ajută mulți pensionari agricoli să depășească pragul indemnizației sociale, care este de 1.281 de lei, conform Ordonanței 6/2009.
A doua etapă de recalculare a început în septembrie 2024 și inițial trebuia să se încheie în martie 2025. Totuși, perioada a fost extinsă până în mai 2025 pentru a permite procesarea tuturor dosarelor.
Ce criterii se iau în calcul la recalculare
Recalcularea pensiilor implică o analiză detaliată a documentației depuse de pensionari. Sunt verificate veniturile suplimentare realizate înainte de aprilie 2001, inclusiv prime, sporuri și al 13-lea salariu.
De asemenea, sunt luate în calcul perioadele lucrate în Cooperativele Agricole de Producție, care au fost deseori ignorate în trecut.
Pe baza acestor documente, pensionarii pot primi sume suplimentare sau nu, în funcție de situația lor. Un caz aparte este al unei femei din Iași care a fost nevoită să apeleze la instanță pentru recalcularea pensiei. Ea și-a pierdut documentele din cauza unei inundații, fapt ce a complicat procesul.
Cei care nu vor primi majorări în luna iunie 2025 pot solicita informații suplimentare de la Casa Județeană de Pensii pentru a verifica dacă pot beneficia în continuare de recalculări.