Marcel Ciolacu afirma că efectele ordonanţei de urgenţă emise de guvernul Orban vor fi suspendate până la decizia Curţii.

Prin urmare, edilii şi şefii consiliilor judeţene care au deţinut astfel de funcţii începând cu anul 1992 şi s-au pensionat deja pot depune până în primăvară cererile pentru acordarea unor indemnizaţii suplimentare pensiilor, al căror cuantum poate fi şi de 7.000 lei pe lună, scrie Adevărul.

Conform actului normativ publicat în timpul Guvernului Dăncilă, indemnizaţia lunară se calculează la nivelul a 0,4% din venitul lunar înmulţit cu numărul de luni de mandat, dar nu mai mult de 144 de luni (12 ani).

Exemple de pensii pentru câțiva primari

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, primește în prezent 6.736 lei. Astfel, orice fost primar al orașului care a dus la capăt un mandat va primi lunar 1.296 de lei pe lângă pensie. În cazul a două sau trei mandate, suma se dublează și triplează respectiv.

În cazul primarilor din Cluj Napoca, dacă raportăm la venitul lunar al lui Emil Boc de 12.520 lei, orice fost primar ar încasa pentru un singur mandat aproximativ 2.403 lei.

La Iași, dacă raportăm la salariul primarului Mihai Chirica, de 7.051 lei, foștii primari vor primi câte 1.353 lei pe lună, pentru fiecare mandat.

Pentru foștii primari din Constanța, ne raportăm la suma de 7.109 lei lunar, cât primește actualul edil Decebal Făgădău. Astfel rezultă că fiecare va primi câte 1.365 lei pe lună pentru fiecare mandat.

În Capitală, raportat la salariul de 9.937 lei al Gabrielei Firea, foștii primari precum Viorel Lis și Traian Băsescu vor primi câte 1.908 lei lunar.

Cât primesc șefii consiliilor județene și primarii de comune

Media veniturilor lunare ale preşedinţilor de Consilii Judeţene este de circa 12.500 de lei, ceea ce înseamnă că, pentru un singur mandat pot primi, la pensie, câte 2.400 lei/lună. Veniturile lunare ale vicepreşedinţilor CJ sunt, în medie, de 11.110 lei, însemnând că pot încasa lunar câte 2.136 lei pe lângă pensie.

Primarii de comune vor primi „cele mai mici sume”, în medie câte 1.067 lei lunar.