În 2024, cei cu pensie sub 1.830 lei vor avea medicamente compensate cu 90%

De la 1 ianuarie 2024, cei cu pensie până în 1.830 lei/lună vor beneficia de medicamente compensate cu 90%. Anunțul a fost făcut de către purtătorul de cuvânt al Guvernului României, Mihai Constantin.

„A fost aprobată o hotărâre care e menită să susţină accesul cât mai multor pensionari la medicamente. Guvernul a decis majorarea plafonului de venituri până la care pensionarii pot beneficia de compensarea cu 90% a medicamentelor.

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2024, vor beneficia de compensarea cu 90% a medicamentelor pensionarii cu venituri de până la 1.830 lei pe lună, comparativ cu pragul de 1.608 lei pe lună din prezent. Am şi o statistică pentru anul în curs.

În perioada ianuarie-septembrie 2023 au fost eliberate peste 2 milioane de reţete pentru un număr de 432.525 de pensionari. Această decizie de astăzi e menită să nu scadă numărul acestor beneficiari, poate să şi îl mărească”, a explicat el la finalul şedinţei de guvern de joi.

În cadrul ședinței de guvern de joi, 21 decembrie 2023, Executivul a avut pe ordinea de zi un proiect de lege pentru modificarea unor acte normative referitoare la programul de compensare cu 90% a prețului de referință al medicamentelor destinate pensionarilor.

„Avem astăzi o decizie extrem de importantă legată de medicamentele compensate cu 90% pentru pensionari. Creştem plafonul seniorilor care sunt eligibili să le primească pentru a putea cuprinde un număr mai mare de pensionari.

Este vorba de oameni în vârstă cu pensii mici, pentru care aceste medicamente sunt cu adevărat vitale, iar în 2024 am majorat bugetul Sănătăţii cu peste 40%, fiindcă reprezintă o prioritate a acestui guvern”, a spus premierul României în cadrul ședinței de guvern de joi, 21 decembrie 2023, transmisă live pe contul oficial de Facebook al Guvernului României.

De ce se oferă medicamente compensate pensionarilor?

Pensionarii din România beneficiază de medicamente compensate din mai multe motive:

protecția sănătății populației. Medicamentele compensate contribuie la asigurarea accesului la tratament pentru pensionari, ajutând la menținerea și îmbunătățirea stării de sănătate a acestora.

costurile ridicate ale tratamentelor. Pensionarii, de obicei, se confruntă cu cheltuieli considerabile pentru medicamentele prescrise, iar compensarea contribuie la reducerea acestor costuri, facilitând accesul la tratament.

veniturile limitate. Mulți pensionari au venituri limitate, iar costurile ridicate ale medicamentelor pot deveni o povară financiară semnificativă. Compensarea contribuie la echilibrarea acestui aspect, asigurându-le accesul la tratament fără a impune presiuni financiare excesive.

prevenirea complicațiilor. Medicamentele compensate permit pensionarilor să își mențină sau să își îmbunătățească sănătatea, prevenind apariția complicațiilor și intervențiilor medicale costisitoare.

asigurarea unui standard minim de îngrijire medicală. Compensarea medicamentelor pentru pensionari contribuie la asigurarea unui standard minim de îngrijire medicală, susținând astfel calitatea vieții și bunăstarea acestora.

În general, sistemul de compensare a medicamentelor pentru pensionari are ca scop principal protecția sănătății populației în vârstă și asigurarea accesului la tratamente esențiale, promovând astfel îngrijirea medicală adecvată și susținând bunăstarea acestui segment de populație.