Persoanele care beneficiază de pensie minimă în România sunt pensionarii sistemului public de pensii. Pe listă se află și pensionarii sistemului militar de pensii cu domiciliul în țară, indiferent de data înscrierii la pensie. Această categorie de pensie minimă se acordă dacă cuantumul pensiei (cuvenită sau aflată în plată) se situează sub nivelul indemnizației sociale pentru pensionari.

Concret, pensionarii care îndeplinesc condițiile pentru pensia minimă socială primesc o pensie minimă garantată de stat de 1.125 de lei conform legii. Calculul pensiei minime se realizează prin scăderea valorii stabilite pentru acel an (în 2024, 1.281 de lei) din cuantumul pensiei cuvenite sau aflate în plată.

Condiții pentru indemnizația socială pentru pensionari

Legea nr. 118/2010 a stabilit că sintagma „pensie socială minimă garantată” va fi înlocuită cu sintagma „indemnizație socială pentru pensionari”. Astfel, cele două denumiri se referă la același beneficiu.

Pentru a obține indemnizația socială pentru pensionari, este necesar să îndeplinești următoarele condiții:

  • să fii pensionar al sistemului public de pensie,
  • să ai domiciliul în România,
  • cuantumul pensiei cuvenite sau aflate în plată să fie sub 1.000 de lei.

În cazul în care se beneficiază de unul sau mai multe drepturi de pensie prin cumul din sistemul public sau alte sisteme, se va ține cont de suma totală a acestor venituri în acordarea indemnizației sociale pentru pensionari.

Dacă totalul acestor venituri depășește 1.000 de lei, nu vei putea beneficia de indemnizația socială pentru pensionari.

pensii, pensie, pensionari
Cine primește pensia minimă/SURSA FOTO: Dreamstime

Pensia minimă crește în acest an

Începând cu anul 2024, veniturile românilor, inclusiv pensiile, vor fi ajustate cu rata inflației. Este vorba de valoarea din anul fiscal anterior, care a fost de 13,8%. Această măsură va avea un impact semnificativ asupra pensiilor, inclusiv a celei minime.

Astfel, pensia minimă, care în prezent este de 1.125 de lei, va înregistra o majorare începând cu 1 ianuarie 2024. Ele vor ajunge la aproape 1.300 de lei, mai exact 1.281 de lei.

Toate pensiile cresc în 2024

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a subliniat că noua lege a pensiilor, parțial implementată, prevede că în fiecare an pensiile românilor vor fi indexate cu inflația plus jumătate din câștigul salarial mediu brut. Această modificare vine să ofere o garanție clară privind creșterea pensiilor. Ea va evita situațiile în care acestea nu au înregistrat creșteri în anii anteriori.

Astfel, ajustările deja realizate în ianuarie 2024 au reflectat creșterea punctului de pensie de la 1785 de lei la 2032 de lei și a indemnizației minime sociale, de la 1125 de lei la 1281 de lei. Aceste modificări au fost vizibile pe taloanele de pensii și în sumele primite de pensionari.

„Este foarte important ca românii să ştie că în 2024, după cum au constatat, toate pensiile cresc, fiindcă de la 1 ianuarie avem o creştere a punctului de pensie, de la 1785 de lei la 2032 de lei, o creştere a indemnizaţiei minime sociale, de la 1125 de lei la 1281 de lei”, a precizat ministrul Muncii la Antena 3.