Avertismentele experților în acest sens s-au multiplicat în ultima vreme, potrivit publicației NationalInterest.

Ultimul vine de la analistul Sam Goldsmith, într-un nou articol pentru „Naval War College Review”. Care susține că armata SUA trebuie să găsească modalități de a învinge orice încercare a Chinei de a lansa atacuri- surpriză folosind arme non-nucleare.

„China va urmări, probabil, să utilizeze doar arme convenționale în timpul unui conflict potențial cu SUA. Mai ales având în vedere că deține deja o gamă letală de instrumente de atac convenționale cu rază lungă”, a scris Goldsmith. De aceea, sugerează el, opțiunea strategică, a primei lovituri, e una pe care SUA trebuie să i-o respingă Chinei prin dezvoltarea unei strategii eficiente de acces convențional.”

În cazul unui război pentru teritoriile disputate din Pacific, forțele chineze vor încerca probabil să neutralizeze forțele americane desfășurate în Japonia și Guam, a explicat Goldsmith. După care, armata chineză va ataca forțele de întărire ale SUA care se îndreaptă spre vest, spre Pacific, a adăugat Goldsmith.

În atingerea acestei strategii, Beijingul va angaja armata, Marina, Forțele Aeriene și Forța de rachete. Submarinele PLAN ar executa atacuri împotriva navelor și submarinelor americane, în port sau pe mare,atacând ținte terestre cu rachete de croazieră.

Forțele Aeriene vor executa atacuri aeriene împotriva aeronavelor americane, a navelor și submarinelor americane, în port sau pe mare. În paralel, bazele SUA ar putea fi ataccate cu rachete cu rază lungă de acțiune, lansate de avioane de luptă, sau cu rachete balistice convenționale lansate de pe continentul chinez.

O reacție rapidă a SUA ar pune în mișcare bombardiere și avioane de vânătoare, pentru a ajunge la bazele SUA din vestul Pacificului, valorificând pistele recent reparate, precum și stocurile de combustibil.

Pentru a șterge avantajul Chinei, analiștii au recomandat Pentagonului să urmeze „o strategie militară de presiune maritimă, care include um nou concept operațional de apărare, din interior spre exterior”.

Dar există și voci care spun că un astfel de concept este mai mult decât riscant. „Implementarea conceptului de apărare în interior și în exterior va obliga forțele americane să opereze și să supraviețuiască în raza de rachete chinezești”, au remarcat analiștii.