La ora actuală, tehnologia a avansat atât de mult, încât mai avem de așteptat mașini zburătoare pentru toate buzunarele și călătorii interspațiale. Dar până atunci, ce ați spune despre o mașină care merge pe apă și poate culege și mere din livadă? Aceasta este povestea lui Rareș Zotescu, un tânăr din Prahova în vârstă de 24 de ani. Pasiunea? A moștenit-o de la tatăl său. Tehnica? De la celebrul inventator Justin Capra.

Primii pași

Pentru că inventatorul era foarte bun prieten și se cunoștea de foarte mult timp cu tatăl său, într-una din vizitele sale la atelier, i-a văzut pe Rareș și pe fratele său lucrând. Mai tot timpul îl petreceau în atelier, astfel că inventatorul, vâzând că nu își pierd timpul la fel ca ceilalți tineri, prin cluburi sau discoteci, le-a propus să lucreze împreună. „Atunci aveam garajul cel mai aproape gata și am fost de acord. De aici a început marea pasiune între noi și prototipurile pe care le construiam“, își amintește tânărul. Iar așa cum drumul în viață este pavat cu suișuri și coborâșuri, tatăl celor doi tineri le-a interzis, o dată, să construiască un elicopter portabil pe care îl aveau în plan, ba chiar și schițele făcute de ei și de Justin Capră. „Ajunsesem să strângem fiarele care ne trebuiau pentru a-l construi în atelierul lui Justin, ca tata să nu afle“, povestește el.  Și, fiindcă tatăl îi vizita des atelierul inventatorului, motorul Rotax și câteva componente au fost date unui prieten pentru a le face o revizie totală. „ La noi în garaj construiam prototipurile de mic litraj și cu consum redus de combustibil fiind și prietenoase cu mediul. Justin venea tot timpul să ne controleze la fel ca un bun profesor. Ne plăcea mereu să îl surprindem cu idei noi și atunci când venea era tare bucuros și ne spunea «Îmi place de voi măi copii pentru că aveți simțul improvizației»“, își amintește, cu bucurie, Rareș Zotescu.

Moartea marelui inventator i-a luat pe toti prin surprindere, dar nu i-a oprit din a gândi proiecte mărețe. Totuși, nu au simțit lipsa unui profesor. „Nu după mult timp Dumnezeu ne-a trimis un om extraordinar care a fost foarte bun prieten cu profesorul și care este un om priceput în toate, chiar dacă problemele lui sunt extraordinar de mari. Și-a pierdut un picior, ca și profesorul are diabet și artrită. Este vorba de domnul Zoltan Kiss“, explică el. De câte ori se încurcă sau își prinde urechile pe undeva, vine domnul Zoltan Kiss de la Ploiești și nu a fost dată să nu rezolve problema, mărturisește tânărul inventator.

 

„De meserie sunt român“

Una dintre dezamăgirile lui Rareș este că, în loc ca statul să sprijine inventatorii, în România, mai mult le face mari greutăți. „De exemplu, în momentul de față, mașinuțele pe care le construim nu pot circula pe drumurile publice pentru că ar trebui omologate, iar omologarea costă câteva mii de euro bucata, iar noi nu avem bani nici pentru fier vechi“, explică el. Totodată, conform spuselor sale, sunt câteva legi care îi ajută să le înscrie cu numere galbene pe primărie. „Dar primăria nu vrea pentru că noi, ca si Justin, nu facem politică“, adaugă tânărul. Ca și  mentorul său, Rareș spune același lucru „De meserie sunt român, iar la asta nu voi renunța niciodată“. „Cu toate că tentația este foarte mare și invitații avem nenumarate, eu vreau să arăt că se poate face ceva într-o țară în care toată lumea spune că nu se poate“, adaugă Rareș Zotescu, precizând că își dorea, când era mic, să devină „musafir“. Timpul a trecut, iar Rareș și-a schimbat planurile. Și-a dorit să devină pilot de curse și aviator. A și început să urmeze cursuri de avioane ușoare la Stejnic.    

Scurt remember

Virgilius Justin Capră a fost un inventator, profesor și inginer român care a inventat mai multe vehicule cu consum redus de combustibil și care susținea că a inventat un jet pack. A primit diferite distincții și premii de anvergura redusă precum: Premiul Arca, Premiul Ifia Eco pentru cea mai bună invenție ecologică (triciclu electric sau hibrid, împreună cu Marian Velcea); diploma Eureca Gold Medal pentru același aparat; diploma Salonului Internațional de invenții de la Geneva și multe altele.

AGERPRES