Daca pe timpul iernii salvamontistii se confrunta cu numeroase si grave cazuri de turisti accidentati, pe timpul verii principalele evenimente neplacute sunt ratacirile. seful Salvamont Sinaia, Nae Cojanu, spune ca incepand din toamna apar problemele care privesc imbracamintea necorespunzatoare. Vara este important ca turistii sa nu se abata de la traseele marcate si sa nu se aventureze pe stanci sau pe marginea prapastiilor. „Planul excursiei trebuie stabilit de acasa. Asa stii ce trebuie sa iei la tine. Daca respecti marcajele si ai o harta, eventual o busola, nu ai ce sa patesti.”
Cei care ajung sa aiba nevoie de Salvamont, asta in cazul in care au posibilitatea sa il cheme sau in care sunt dati disparuti de catre cunoscuti, abandoneaza traseul pentru ca se grabesc si o iau pe „scurtaturi” sau pentru ca vor sa descopere locuri atractive. Dupa ce isi dau seama ca nu mai au nici un reper intra in panica si pierd din ce in ce mai mult posibilitatea de a regasi drumul cel bun. Un pericol este sa dea de o prapastie in care sa se aventureze si sa cada sau sa ramana blocati acolo. Cel mai indicat este sa se intoarca la marcajul pierdut. Vara, daca au apa, nu exista mari pericole. Iarna, in schimb, muntele face numeroase victime.
Vara, cea mai importanta este incaltamintea. Pentru excursiile lungi aceasta trebuie sa fie usoara, flexibila si rezistenta. Pentru zonele abrupte si stancoase, talpa trebuie sa fie foarte aderenta (materialul „vibram”, de
exemplu, are striatii speciale). Iarna, sunt esentiale incaltamintea solida si hainele rezistente la frig.
Comerciantii articolelor pentru excursii montane recomanda si ei ca produsele sa fie folosite in functie de context. Reprezentantii magazinului Himalayia spun ca exista imbracaminte si accesorii specializate. Rucsacurile sunt impartite pe dimensiuni, in functie de durata excursiei, cele mai comode fiind cele compartimentate sau cu buzunare detasabile.

Produsele specializate sunt mai scumpe

Pantalonii pot fi din material „polartec”, calduros, dar permeabil; fie din material „gore-tex”, impermeabil si cu aerisire, dar putin calduros, fie din materiale usoare, de vara. De multe ori, cum este pentru incaltaminte, materialele sunt combinate (piele in exterior, gore-tex in interior). Pentru traseele grele, ghetele trebuie sa fie din ce in ce mai rezistente la ger, zapada si socuri, cu talpa foarte groasa, rigide si fixand glezna. Preturile pentru o astfel de incaltaminte speciala sunt cu vreo doua milioane de lei mai mari decat pentru incaltamintea usoara, de „traking” – excursii usoare.
Bluzele de iarna tip „polartec” se pun pe dedesubtul unor haine impermeabile. sosetele sport de iarna „termostat” sunt mai lungi si asigura mentinerea caldurii, iar cele de vara „coolmax” asigura, evident, racoarea. Importante raman si celelalte accesorii: primus – un fel de lampa usoara cu gaz, o lanterna, bidon cu apa, parazapezi – iarna, o busola si harta amanuntita, pelerina de ploaie.
Intre firmele producatoare mari prezente pe piata romaneasca (Garmont, LaSportiva, Asolo, Solomon) preturile nu difera mult. Materialele si modelele dau astfel de diferente. Turistii amatori e bine sa intrebe inainte de a achizitiona un produs scump, care arata bine, dar este destinat sportivilor de performanta.     

Echipament de munte – Preturi orientative

Produs    Proprietati                    Pret/lei
Geaca    gore-tex, impermeabila, rezistenta la vant, aerisire,    2-3.500.000
    polartec detasabil
Pantaloni    polartec de iarna, nu sunt impermeabili    600 – 1.000.000
    gore-tex, impermeabil, dar putin caldurosi        2.000.000
Pelerina    simpla, acopera si rucsacul                500.000    
    fas silicon                    900.000
sosete    de iarna – termoizolante, lungi            350.000
    de vara                        300.000
Lanterna                            1.000.000
Primus    pentru incalzit alimente                2 -5.000.000
Busola                            500.000
Parazapezi                        300.000
Bidoane    usoare, termostatice                2 – 600.000
Rucsac    pentru o zi -25 l                    6 – 800.000
    pentru doua-trei zile – 40 l                1 – 1.500.000
    pentru excursii lungi                2 – 2.400.000

Incaltaminte de munte – Preturi orientative

    Proprietati                    Pret/lei
De vara    usoare, piele 2,4 mm, gore-tex, talpa vibram        1.500.000-2.000000
    usoare, materiale sintetice, vibram             1.200.000
    inalte, piele 3 mm, gore-tex, vibram            2 – 3.500.000
De iarna    ghete solide, talpa vibram si carbon,         4 – 5.000.000
    piele, termoizolant
    bocanci – rigizi, plastic, termostat            4-5.000.000