Pe litoral, preturile terenurilor au scazut continuu. Loturi mari de teren, chiar de doua-trei ha sau mai mici de 300 mp, sunt scoase la vanzare la preturi ce variaza in jurul a 20 USD/mp.
Exista cazuri in care se gasesc si sub 10 USD/mp, atunci cand nu au o deschidere directa spre mare, dar sunt totusi in apropierea ei. Chiar si in Constanta, unde un teren langa plaja nu scadea, in 1996, sub 150 USD/mp, acum se vinde si sub 100 USD. Pentru cele mai bine amplasate – cu vedere spre faleza, in plin centru, pretabile la construirea unor cazinouri sau centre turistice, se cere 225 USD/mp, dar nu-si gasesc in zona un cumparatori.
In zona dinspre mare, localnicii si-au redus terenul liber din jurul casei si fie si-au construit noi cladiri pentru locuit si inchiriat vara, fie l-au vandut altora, tot pentru constructie, astfel incat o gradina de zarzavaturi sau un rond de flori intr-o curte este o raritate in aceasta parte a Constantei.
La fel s-a intamplat si in statiuni cu terenurile ce apartin unor societati comerciale privatizate, care se ocupa cu administrarea vilelor si hotelurilor foste de stat. Ele au concesionat o parte din terenuri si spatii verzi; una din aceste firme chiar si-a taiat singura vederea la mare, in fata sa aparand nu mai putin de cinci vile noi, inghesuite una langa alta.
Grosul terenurilor pe care se construieste sau se poate construi nu provine insa din faramitari, ci din concesionari. Potrivit lui Teodor Strajeru, coasociat al firmei Inter Agent CD, agentie imobiliara specializata in tranzactii imobiliare pe intreg litoralul, 70% din terenuri au fost primite fara bani, de la primariile locale, si le-au luat tot aceia care au stiut ca se da pamant doar daca prezinta un proiect de casa ce poate fi integrata peisajului urbanistic zonal”. Perioada de concesionare fiind foarte mare (99 de ani), acest fenomen s-a soldat cu aparitia unor suite de vile ridicate peste noapte, in diferite stadii de finisare.
Localnicii care au pamant intravilan in proprietate privata (fie dinainte de ‘89, fie ca au fost improprietatiti conform Legii fondului funciar, ca mostenitori legali) si care vor sa-l vanda s-au trezit, astfel, in situatia de a avea un bun care nu mai are valoarea pe care o estimau. Aceasta pentru ca numarul mare de loturi impartite de primarii a dus la o inflatie a ofertelor pentru constructii. Acum, proprietarii sunt nevoiti sa vanda mai ieftin.
Pe de alta parte, locuitorii din zona care altadata investeau profitul obtinut vara, in sezon, in terenuri si cladiri au acum o putere de cumparare mai scazuta. Toate acestea, conjugate, au dus la blocarea acestui sector al pietei imobiliare, oferta depasind cu mult cererea. Acum, achizitionarea de terenuri in apropiere de tarmul marii este, potrivit agentilor imobiliari, o afacere care nu are cum sa dea gres.
Pentru ca astfel de terenuri sa merite a fi cumparate este nevoie ca edilii sa garanteze ca vor face curatenie in curtea lor. Altfel, aceste investitii vor fi doar boabe de nisip aruncate pe plaja. Viceprimarul orasului Mangalia, Lucian Visa, sustine insa ca exista toate premisele ca zona a litoralului sa se transforme total in urmatorii ani. Speranta cea mare vine din partea firmei neozeelandeze, al carui reprezentant in Romania, Alter Ego, a semnat de curand cu Primaria Mangaliei un act de asociere ce prevede construirea a 1.400 de locuinte si deschiderea unor fabrici de materiale de constructii dupa o tehnologie proprie.
In Mangalia, terenurile
se dau la schimb
„Si in Mangalia este teren construibil garla”, sustine viceprimarul Visa Lucian. Municipalitatea a recuperat de la Armata un lot mare de 102 ha, in partea de sud-vest a orasului, unde se va construi in curand un cartier compact de locuinte. „Vrem sa construim case usoare, tip neozeelandez. Terenul va fi pus gratis la dispozitia beneficiarilor, care vor plati insa si infrastructura o data cu pretul casei”, afirma Lucian Visa. Din cele aproximativ 1.400 de case pe structura de lemn, care vor fi ridicate cu finantare externa de Alter Ego, mai mult de jumatate sunt pentru vanzare, avand un nivel ridicat de finisaje cu bai si bucatarii mobilate.
Zona va fi impartita in squaruri, planul zonal de urbanism intocmit deja de Primarie avand prevazute trei nuclee mari, cu intrari separate. Pretul unui metru patrat construit este de 390 USD/mp, dar ajunge la 496 USD cu infrastructura. Emmanuil Fidonis, reprezentantul roman al firmei neozeelandeze, sustine ca pentru 300 de vile exista deja precontracte si ca, pana la sfarsitul anului, vor fi ridicate intre 300-500 de unitati, in functie de comenzi.
Daca afacerea ii va merge, partenerul neozeelandez intentioneaza sa realizeze la Mangalia si o fabrica pentru materialele de constructii specifice acestei tehnologii de import. Linia de productie va avea o capacitate de 1.000 de case pe luna. Iar daca aceasta moda neozeelandeza va prinde, aspectul intregului litoral va fi schimbat in urmatorii doi-trei ani.