Cele patru imobile, cu o suprafată cumulată de circa 9.000 mp, au fost cumpărate de la grupul East Balkan Properties, cunoscut ca dezvoltator al centrului comercial Vitantis din Bucureşti, pentru o sumă estimată de revista Capital la 6-7 mil. euro. Investitorul israelian a făcut achiziţia prin firma Adam Europe, prin care mai cumpărat anii trecuţi şi clădirile de birouri Construdava din Pipera-Tuneri şi Phoenix Tower, pentru care a plătit circa 16 mil. euro. Vânzătorul a fost consiliat de compania de consultanţă Colliers International.

„Această investiție reprezintă un moment important pentru Adam Europe în ceea ce privește consolidarea poziției pe piața de birouri din România, ca parte a liniei noastre strategice, alături de componenta de investiții în proiectele rezidențiale. Având în vedere dinamica actuală a pieței, ne propunem extinderea portofoliului nostru și cu alte clădiri de birouri, pentru a oferi o gamă de opțiuni cât mai diversificată companiilor din diverse domenii de activitate”, a declarat Isaac Cohen Hoshen, coordonatorul Adam Europe.

Cele patru clădiri cumpărate sunt dispuse dinspre nordul Bucureștiului către centrul său, astfel: Airport Smart Offices se află în imediata vecinătate a Aeroportului Henri Coandă, Domenii Offices este localizată în zona de nord-vest – în apropierea zonei Expoziției, Jules Michelet Office Building se apropie de centrul Capitalei prin plasarea în partea istorică a Pieței Romane, iar Casa Moșilor Office Building se află între Universitate și Piața Unirii, aproape de instituțiile culturale și academice ale Capitalei. Aceste imobile se aflau în portofoliul East Balkan Properties din 2006-2007.

Cine este cumpărătorul

Adam Europe este parte a grupului Adam America Real Estate, fondat de Dvir Cohen Hoshen şi de Omri Sachs, ambii implicaţi în managementul fostului dezvoltator de locuinţe Adama.

Dvir Cohen Hoshen este fiul omului de afaceri israelian Isaac Cohen. Cei doi, alături de David Flusberg, sunt co-fondatori ai companiei Adama, care a dezvoltat până acum în România şi în regiune peste 1.700 de apartamente. În 2011, grupul austriac Immofinanz a devenit unicul acţioanar al companiei, după o tranzacţie de 42,43 mil. euro, în urma căreia cei trei co-fondatori s-au ales cu câte 675.000 de euro fiecare.

 

Între timp, împreună cu mai mulţi parteneri şi investitori, familia Cohen-Hoshen a dezvoltat proiecte imobiliare în New York, Strasbourg şi Berlin. El a revenit pe piaţa imobiliară românească în 2015 când a anunţat că vrea să dezvolte un ansamblu cu 200 de locuinţe pe un teren cumpărat în 2013 de la o companie intrată în insolvenţă.

Omul de afaceri Isaac Cohen mai controlează şi ferma de lapte Koplax din localitatea Gorgota, judeţul Prahova, alături de firma cu capital israelian Jesselson Investments. Până la închiderea fabricii de lactate cu capital israelian Tnuva, ferma lui Cohen era unul dintre furnizorii de lapte. Ferma, în care investitorul a plasat circa 10 mil. euro, are circa 1.000 de vaci exploatate pentru lapte şi se află în topul celor mai mari proprietari de bovine din ţară. Acum Koplax este unul dintre furnizorii Danone.