Florin Cîțu va avea o funcție nouă. Marcel Ciolacu a anunțat că își va depune mâine candidatura pentru şefia Camerei Deputaţilor. „Am înţeles că Florin Cîţu va depune pentru şefia Senatului”, a spus liderul PSD.

„Mâine (marţi- n.r.) îmi voi depune candidature pentru şefia Camerei Deputaţilor, pentru că se conturează o majoritate. Am înţeles că şi dl Florin Cîţu va depune pentru şefia Senatului. Procedura democratică oriunde în lume, când ţi-ai perdut majoritatea care te susţine, îţi dai demisia”, a spus Marcel Ciolacu. El a dat aceste detalii într-o conferinţă de presă susţinută luni seara la sediul PSD.

Întrebat de ce nu a dorit să fie vicepremier din partea PSD, Ciolacu a răspuns: „Este decizie politică pe care am luat-o împreună cu colegii mei. Am avut discuţii despre Guvern. După ce m-am sfătuit cu colegii mei, am luat această decizie”.

Cine sunt miniștrii lui Marcel Ciolacu

În final, s-a decis cine intră în Guvernul PNL-PSD-UDMR și ce ministere vor conduce. Cel mai important aspect este cel legat de viitorul premier. După luni întregi de negocieri cu cei de la USR și apoi cu cei de la PSD, liberalii au câștigat poziția de premier. El va fi prezent la Palatul Victoria pentru următorul an și jumătate.

Marcel Ciolacu nu va intra în Executiv. El va fi propunerea noii coaliții de guvernare PNL-PSD-UDMR pentru a prelua șefia Camerei Deputaților.

Guvernul va avea doi vicepremieri – unul de la PSD și unul de la UDMR. Este vorba de Sorin Grindeanu, care va fi și ministru al Transporturilor. Cel de-al doilea vicepremier va fi Kelemen Hunor. PSD va avea 9 ministere, între care Finanțe, Apărare, Tineret și Familie- care este un portofoliu nou creat și Sănătatea. PNL va avea 8 ministere, între care Justiția, Fonduri Europene și Cercetare și Digitalizare. UDMR își păstrează ministerele: Dezvoltare, Lucrări Publice și Administrație, Mediu și Sport.

Lista miniștrilor din Guvernul Ciucă

Premier: Nicolae Ciucă
Vicepremieri: Sorin Grindeanu (PSD) și Kelemen Hunor (UDMR)

Miniștrii PSD:

secretar general al Guvernului – Marian Neacșu
Finanțe -Adrian Câciu
Transporturi – Sorin Grindeanu
Munca – Marius Budăi
Sănătatea – Alexandru Rafila
Agricultura – Adrian Chesnoiu
Economie – Marius Humelnicu
Apărare – Vasile Dîncu
Cultură – Lucian Romașcanu
Tineret și Familie – Gabriela Firea

Miniștrii PNL:

Justiţie – Cătălin Predoiu
Fondurile Europene – Dan Vîlceanu
Digitalizare – Florin Roman
IMM și Turism – Daniel Cadariu
Interne – Lucian Bode
Educație – Sorin Cîmpeanu
Energie – Virgil Popescu
Externe – Bogdan Aurescu

Miniștrii UDMR:

Dezvoltare, Lucrări Publice și Administrație – Cseke Attila
Mediu – Tanczos Barna
Sport – Eduard Novak