"Recentele evenimente tragice din Marea Mediteraneană, care au dus la dispariţia a sute de persoane aflate în ambarcaţiuni ce transportau imigranţi, cer o reacţie unitară şi fermă a Europei", au notat miniştrii pentru afaceri europene ai acestor patru ţări, într-o declaraţie comună publicată la finalul unei reuniuni la Cesena, nord-estul Italiei.

Cei patru miniştri consideră că UE trebuie să se sesizeze cu privire la aceste probleme şi să elaboreze de urgenţă o "politică europeană comună şi coerentă privind imigraţia", ceea ce nu se întâmplă în prezent.

Ei cer, de asemenea, un 'angajament puternic împotriva reţelelor criminale care încasează profit din disperarea celor ce încearcă să ajungă în Europa'.

"Această tragedie vizează toată Europa şi necesită un răspuns european ferm", adaugă miniştrii francez, german, italian şi slovac, Harlem Desir, Michael Roth, Sandro Gozi şi Peter Javorcik.

Italia, în prima linie cu sute de imigranţi sosiţi în fiecare zi în zonele sale de coastă, cere de luni de zile un răspuns hotărât din partea Europei şi mai multe mijloace din partea UE.

Peste 11.000 de imigranţi au debarcat în şase luni în zona de coastă a Italiei. Cel puţin două naufragii au provocat aproape 450 de morţi în aceste ultime zile, după cum le-au spus supravieţuitorii reprezentanţilor organizaţiilor umanitare.AGERPRES